News

Nieuw: afbouwprogramma voor benzodiazepinegebruik via je arts of apotheker

Mensen die last hebben van ernstige slaapproblemen, kunnen op voorschrift van hun arts geneesmiddelen krijgen om hen te hierbij te helpen, benzodiazepines. Hoewel deze geneesmiddelen gedurende een korte periode een hulp kunnen zijn, zijn er ook gevaren zoals verslaving. Sinds 1 februari kunnen je apotheker en je arts je hierbij helpen aan de hand van een terugbetaald afbouwprogramma.

Wat zijn benzodiazepines?

Benzodiazepines of benzo’s worden door de huisarts voorgeschreven om gedurende een korte periode, angsten of slaapproblemen te behandelen. Het is dus een vorm van slaapmedicatie.

Terwijl benzodiazepines gevaarlijk kunnen zijn bij foutief gebruik en risico’s op afhankelijkheid kunnen veroorzaken, zijn er veel mensen die er te lang gebruik of zelfs misbruik van maken.

Langdurig gebruik van benzodiazepines kan er ook voor zorgen dat de werkzaamheid vermindert en bij het plots stopzetten kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Daarom is het belangrijk dat je je benzodiazepinegebruik geleidelijk stopzet, onder begeleiding.

Afbouwprogramma voor benzodiazepines

Sinds 1 februari kunnen patiënten die al lang benzodiazepines nemen, hulp krijgen met het afbouwen via een behandeling op maat. In overleg met je arts, kan je een afbouwprogramma opstarten.

Hiervoor teken je een overeenkomst, samen met je arts en apotheker. Je arts zal in overleg met jou bepalen volgens welk schema de afbouw gebeurt. Je apotheker zal de juiste dosis voor je afbouwschema voorbereiden en afleveren en je bijstaan in je traject.

Als patiënt betaal je enkel de benzodiazepinespecialiteit die gebruikt wordt in de magistrale bereiding. De kost van de bereiding en de begeleiding door de apotheker worden ten laste genomen door de ziekteverzekering. 

Wie kan zo'n afbouwprogramma starten?

Om in te stappen in dit afbouwprogramma, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je mag maar één type benzodiazepine gebruiken, langer dan drie maanden om slapeloosheid aan te pakken
  • Je moet steeds bij dezelfde apotheker je bereiding afhalen
  • Je mag tijdens het programma geen andere benzodiazepines innemen
  • Je moet er ook mee akkoord gaan dat je zorgverleners je gegevens met elkaar delen

Gebruik je al lang een benzodiazepine voor slaapproblemen en ben je gemotiveerd om het gebruik af te bouwen? Neem dan contact op met je huisarts. Hij/zij kan samen met jou bekijken of er een afbouwprogramma opgestart kan worden. 

Meer informatie kan je vinden op de website van het RIZIV.

Hoeveel weet jij over slaap?

1 op 2 mensen slaapt slecht en slapeloosheid is vandaag een groeiend probleem. Met #mijnslaap wil Helan Ziekenfonds je aan een verkwikkende nachtrust helpen. Test hier alvast je kennis over slaap!

Doe de test

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.