News

Verhoogde gewaarborgde minimumuitkering voor arbeidsongeschiktheid

Sinds 1 januari 2022 is de gewaarborgde minimumuitkering voor bepaalde gerechtigden verhoogd. Dit vanaf de 4e maand arbeidsongeschiktheid.

Ben je momenteel arbeidsongeschikt en valt de eerste dag van je 4e maand arbeidsongeschiktheid op of na 1 januari 2022? Dan kom je in aanmerking voor deze verhoogde minimumuitkering. Deze verhoging geldt voor de periode van je 4e t.e.m. 6e maand arbeidsongeschiktheid. Je komt in aanmerking op basis van je gezinssituatie, status regelmatig werknemer en je gederfde inkomen. Diezelfde factoren bepalen ook het bedrag dat je krijgt. Goed om weten: als je loonverlies lager ligt dan de minimumuitkering, zal je niet meer krijgen dan je verloren loon.

Ben je momenteel werkloos en arbeidsongeschikt? Hou er dan rekening mee dat jouw minimumuitkering tijdens de eerste 6 maanden van je arbeidsongeschiktheid niet hoger mag zijn dan de uitkering die jouw werkloosheidsinstelling je zou betalen.

Krijg je, naast je arbeidsongeschiktheidsuitkering, nog een ander inkomen zoals bijvoorbeeld een uitkering voor loopbaanonderbreking? Dan wordt je gewaarborgde minimumuitkering niet verhoogt. Ook als je een contractbreukvergoeding of een inkomen als statutair ambtenaar ontvangt, kom je niet in aanmerking.

Hieronder alvast een overzicht van de verschillende situaties als je in aanmerking komt voor een verhoogde gewaarborgde minimumuitkering:

Gezinssituatie/Statuut

Dagbedrag

Minimum beperkt bij bruto maandloon

Alleenstaande en samenwonende gerechtigden

52,72 euro

1.370,72 euro

Regelmatig werknemer

66,20 euro

1.721,20 euro

Niet-regelmatig werknemer

55,74 euro

1.449,24  euro

 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.