Verhoogde gewaarborgde minimumuitkering voor arbeidsongeschiktheid

Sinds 1 januari 2022 is de gewaarborgde minimumuitkering voor bepaalde gerechtigden verhoogd. Dit vanaf de 4e maand arbeidsongeschiktheid.

Ben je momenteel arbeidsongeschikt en valt de eerste dag van je 4e maand arbeidsongeschiktheid op of na 1 januari 2022? Dan kom je in aanmerking voor deze verhoogde minimumuitkering. Deze verhoging geldt voor de periode van je 4e t.e.m. 6e maand arbeidsongeschiktheid. Je komt in aanmerking op basis van je gezinssituatie, status regelmatig werknemer en je gederfde inkomen. Diezelfde factoren bepalen ook het bedrag dat je krijgt. Goed om weten: als je loonverlies lager ligt dan de minimumuitkering, zal je niet meer krijgen dan je verloren loon.

Ben je momenteel werkloos en arbeidsongeschikt? Hou er dan rekening mee dat jouw minimumuitkering tijdens de eerste 6 maanden van je arbeidsongeschiktheid niet hoger mag zijn dan de uitkering die jouw werkloosheidsinstelling je zou betalen.

Krijg je, naast je arbeidsongeschiktheidsuitkering, nog een ander inkomen zoals bijvoorbeeld een uitkering voor loopbaanonderbreking? Dan wordt je gewaarborgde minimumuitkering niet verhoogt. Ook als je een contractbreukvergoeding of een inkomen als statutair ambtenaar ontvangt, kom je niet in aanmerking.

Hieronder alvast een overzicht van de verschillende situaties als je in aanmerking komt voor een verhoogde gewaarborgde minimumuitkering:

Gezinssituatie/Statuut

Dagbedrag

Minimum beperkt bij bruto maandloon

Alleenstaande en samenwonende gerechtigden

52,72 euro

1.370,72 euro

Regelmatig werknemer

66,20 euro

1.721,20 euro

Niet-regelmatig werknemer

55,74 euro

1.449,24  euro

 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.