News

Besmettingen tussen volledig gevaccineerden met 90% verminderd

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, gebruikt testresultaten en de gegevens van contact tracing om na te gaan hoe goed vaccinatie beschermt tegen een COVID-19 besmetting.

Betere bescherming na volledige vaccinatie

In een onderzoek naar de werkzaamheid van de coronavaccinaties, werden 8.000 gevaccineerde en 282.000 niet-gevaccineerde hoog-risicocontacten vergeleken. Hieruit blijkt dat bij mensen met een volledige vaccinatie met de mRNA-vaccins van Pfizer of Moderna, de kans op een besmetting met 74 tot 85% verminderde. De bescherming was duidelijk beter na volledige vaccinatie dan na slechts 1 dosis van een mRNA-vaccin. 

Deze studie houdt rekening met alle positieve testen, dus ook bij personen die geen symptomen vertoonden. De graad van bescherming tegen het coronavirus ligt in deze studie daarom iets lager dan in studies naar bescherming tegen (ernstige) symptomatische ziekte.

Gevaccineerden geven het virus minder vaak door

Als iemand na volledige vaccinatie toch nog geïnfecteerd raakt, is die persoon dan even besmettelijk als een ongevaccineerd persoon? De onderzoekers keken daarvoor naar besmettingen tussen 990 personen met een infectie na volledige vaccinatie en hun ongevaccineerde hoog-risicocontacten. Personen die gevaccineerd waren gaven het virus 52 tot 62% minder vaak door dan ongevaccineerde personen. 

Zijn zowel de geïnfecteerd als zijn hoog-risicocontact volledig gevaccineerd, dan zijn er ongeveer 90% minder besmettingen dan bij contacten tussen ongevaccineerde personen. 

Dit zijn positieve resultaten, al zijn er een aantal kanttekeningen te maken bij het onderzoek; zo werd het onder meer uitgevoerd op moment dat de deltavariant nog niet dominant was in België.

Let op! Het is niet omdat je volledig bent gevaccineerd dat je geen rekening meer moet houden met de huidige sanitaire maatregelenDraag je mondmaskers waar het verplicht is of aangeraden wordt en blijf je handen regelmatig wassen. Om zowel jezelf als anderen te beschermen.

Meer info

Meer informatie over het onderzoek van Sciensano.

Deel dit artikel

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

17 januari
Blog

Corona veiligheidsmaatregelen in je Helan kantoor

Je Helan-kantoor is op dit moment alleen open op afspraak. Ontdek hier de veiligheidsmaatregelen voor jouw gezondheid en die van onze medewerkers. Liever advies op afstand? Vraag advies via videogesprek.

voeten in water
Blog

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

Blog

Testen op corona: wat zijn sneltesten en zelftesten?

Maak je je zorgen over je gezondheid of heb je symptomen die op corona kunnen wijzen? Dan is er maar 1 basisregel: vraag eerst advies aan je huisarts. Zelf beginnen testen met zelftests die je kan kopen is geen goed idee. Maar wat zijn die sneltesten en zelftest precies? En wanneer zijn ze nuttig?