News

Vertrouw je borstkankerbehandeling aan de erkende centra toe

In België krijgt één op de 8 vrouwen borstkanker. Dat zijn meer dan 10.000 vrouwen per jaar. Tussen de verschillende gezondheidscentra, elk met hun specialiteiten, moeten vrouwen hun borsten en vooral hun gezondheid toevertrouwen. Maar wat als de verzorging niet optimaal blijkt te zijn? Het KCE, Federaal Kenniscentrum voor Gezondheidzorg, onderzocht borstkankerzorg in centra met en zonder erkenning voor borstkanker. Ja, er is een verschil.

In 2020 kregen 10.596 vrouwen borstkanker, daarmee is deze kankersoort het meest voorkomende bij Belgische vrouwen. Ook al is genezing mogelijk, heeft de plaats waar vrouwen zich laten behandelen ook een impact op het genezingsproces. Uit de studie van het KCE blijkt dat vrouwen die zich laten behandelen in een centrum zonder officiële erkenning voor borstkanker, een duidelijk hoger risico vertonen om te overlijden aan borstkanker, dan vrouwen die in een coördinerende borstkliniek worden behandeld. 

Wat is een erkende borstkliniek?

Erkende borstkankercentra zijn coördinerende borstklinieken en satellietborstklinieken die voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals het aantal gestelde diagnoses per jaar. Voor coördinerende borstklinieken zijn dit 125 nieuwe diagnoses per jaar en voor satellietklinieken 60 nieuwe diagnoses. Maar ook de samenstelling van het zorgteam, de minimale uitrusting, etc.. moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen.

In 2018 lieten zich in 1.815 patiënten in niet-erkende borstklinieken behandelen. Dit is bijna één op vijf. Te veel als we kijken naar sterftecijfers ten gevolgen van borstkanker, waarbij er 12 % meer kans is op overlijden aan invasieve borstkanker, 5 jaar na diagnose in een campus zonder erkenning. 

Advies

Er moet dringend voor gezorgd worden dat alle vrouwen met borstkanker de beste zorg krijgen. Overlevingskansen mogen niet afhangen van het ziekenhuis waar vrouwen terechtkomen. Elk van de 10.000 vrouwen die jaarlijks de diagnose borstkanker krijgt, verdient het beste wat de medische en chirurgische oncologie in België te bieden heeft. 

Als ziekenfonds steunen wij de aanbevelingen van het KCE om borstkankerzorg verder te concentreren in de erkende, coördinerende borstklinieken.  

Wij adviseren onze leden ten sterkste aan zich te laten behandelen in erkende centra. Meer informatie over erkende borstkankercentra vind je op www.zorgkwaliteit.be 
 

Deel dit artikel

Verder lezen

02 september
News

Gepersonaliseerde borstkankerscreening voor 10.000 vrouwen

Per dag sterven er 7 vrouwen in ons land aan borstkanker. Jaarlijks komen er in België 10.500 borstkankerpatiënten bij en verliezen 2.280 Belgische vrouwen hun strijd tegen de ziekte. De realiteit is hard, we moeten alert zijn. MyPeBS (My Personal Breast Cancer Screening) is een Europees project dat gepersonaliseerde bortskankerscreening wil gaan testen.

Blog

Preventief onderzoek naar kanker: wat moet je weten?

Volgens de Stichting tegen Kanker is ongeveer 1 op de 3 gevallen van kanker te voorkomen door een gezonde levensstijl. Door onder andere voldoende te bewegen, niet te roken, gezond te eten en voorzichtig te zijn in de zon kun je de kans verkleinen dat je kanker krijgt.

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.