News

FarmaInfo: webportaal met betrouwbare info over geneesmiddelen

Het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG), lanceert FarmaInfo. Dat is een innovatief webportaal waar je als burger en patiënt terechtkan voor begrijpbare en betrouwbare informatie over geneesmiddelen en gezondheidsproducten.

FarmaInfo heeft als doel alle relevante informatie voor burgers en patiënten op één plek te verzamelen, met een focus op begrijpbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Je vindt er wetenschappelijk correcte en actuele informatie over geneesmiddelen en gezondheidsproducten.

De website www.FarmaInfo.be is gratis toegankelijk, beschikbaar in het Nederlands en in het Frans, en aangepast aan je computer of smartphone.

Wat vind je op FarmaInfo?

Er is voor elk geneesmiddel op de Belgische markt een schat aan informatie:

  • De bijsluiter, voor volledige informatie over het gebruik van het geneesmiddel.
  • Actuele informatie over de beschikbaarheid van het geneesmiddel, met de mogelijkheid dat je automatisch op de hoogte wordt gebracht van veranderingen.
  • Correcte informatie over de prijs en terugbetaling, inclusief verhoogde tegemoetkoming.
  • Overzicht van de diverse verpakkingsgroottes en toedieningsvormen.
  • Relevant materiaal voor patiënten zoals brochures.
  • De naam van de firma die verantwoordelijk is voor het op de markt brengen van het geneesmiddel.
  • Duidelijkheid over de noodzaak van een voorschrift.

Voor andere gezondheidsproducten die in de apotheek worden verkocht, zoals medische hulpmiddelen, voedingssupplementen of cosmetische producten, biedt FarmaInfo meer informatie over:

  • De merknaam, om specifieke producten te identificeren.
  • De fabrikant, voor volledige transparantie over de herkomst van het hulpmiddel.

Bij de lancering zijn er al meer dan 100 informatiefiches beschikbaar voor zowel geneesmiddelen als medische hulpmiddelen.

De geneesmiddelenfiches bevatten informatie over specifieke werkzame stoffen en zijn gebaseerd op de bijsluiter en andere wetenschappelijke bronnen. Ze geven nuttige, praktische info over: hoe moet ik het geneesmiddel gebruiken, wanneer, hoelang, op welk tijdstip … Voor medische hulpmiddelen bevatten de fiches informatie over het gebruik, de vorm, de gebruiksinstructies, bewaar- en gebruiksduur, gebruiksfrequentie, voorzorgsmaatregelen, rijbeperkingen, juiste verwijderingsmethode en potentiële risico's.

FarmaInfo biedt bovendien niet alleen informatie over specifieke geneesmiddelen, maar ook nuttige, algemene informatie. Je ontdekt er bijvoorbeeld wat te doen met vervallen geneesmiddelen, hoe je bijwerkingen kan melden of hoe je een apotheker of (tand)arts van wacht vindt.

Tenslotte houdt FarmaInfo je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen met nieuwsberichten die focussen op wat patiënten moeten weten of doen. Zo blijf je als patiënt geïnformeerd en betrokken.

Wat maakt FarmaInfo uniek?

FarmaInfo onderscheidt zich door zijn toewijding aan begrijpbare, betrouwbare en actuele informatie. De website wordt regelmatig bijgewerkt door het FAGG, zo hebben gebruikers steeds toegang tot de meest recente informatie over geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Voor sommige onderdelen van de website is dit zelfs in real time. De informatie wordt bovendien op maat van de patiënt geschreven.

Geen vervanging, maar een aanvulling

Het FAGG benadrukt dat FarmaInfo geen vervanging is van de bijsluiter of de gebruiksaanwijzing maar eerder een aanvullende bron van begrijpbare informatie. Voor persoonlijk medisch advies wordt geadviseerd contact op te nemen met een arts of apotheker.

Toekomst

Het FAGG streeft ernaar FarmaInfo verder uit te breiden en te verbeteren, waarbij de focus ligt op het verstrekken van essentiële informatie over geneesmiddelen en andere gezondheidsproducten op maat van de patiënt.

Hugues Malonne, administrateur-generaal van het FAGG:

“FarmaInfo is een uniek platform dat zich onderscheidt door zijn focus om begrijpbare, betrouwbare en actuele informatie tot bij de patiënt te brengen. Bij het FAGG hebben we hard gewerkt om dit idee doorheen de hele website tot uiting te laten komen. We hebben intensief samengewerkt met andere overheidsinstellingen en organisaties om kwaliteitsvolle informatie aan te bieden en te linken met alle mogelijke gegevens uit onze databanken. Ik ben uitermate blij dat we bij het agentschap zo opnieuw de patiënt centraal kunnen stellen”.

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.