News

Geen quarantaine meer na positieve COVID-19-test

Na de lockdowns, quarantaines en tal van andere maatregelen, is er goed nieuws! Gezien de gunstige evolutie van de COVID-19-pandemie, heeft het Interministeriële Conferentie Volksgezondheid een einde gesteld aan de automatische verplichte isolatieperiode van 7 dagen na een positieve COVID-test.

Last van een hoest, keelpijn of smaak- of reukverlies? Dan heb je misschien corona. Alleen zijn de maatregelen nu anders. Corona wordt vanaf nu als griep beschouwd. En net zoals bij griep blijf je best thuis tot de symptomen overgaan, maar een verplichte quarantaine is nu niet meer van toepassing. Indien de symptomen ernstig zijn, moet contact met de huisarts worden opgenomen.

Woon je in een woonzorgcentrum of heb je familie die in een woonzorgcentrum woont? Dan is het aan de behandelende arts om te beslissen over de beschermingsmaatregelen in geval van een luchtweginfectie van de bewoner. De maatregelen die in de voorzieningen moeten worden toegepast, moeten worden bepaald door de coördinerende arts, ondersteund door het zorgteam van het woonzorgcentrum.

Voor ziekenhuizen is het aan het Comité ziekenhuishygiëne om de regels voor eventuele isolatie te bepalen.

Uiteraard blijf je best op je hoede tegen mogelijke besmettingen door je handen regelmatig te wassen en goed te verluchten. De eigen verantwoordelijkheid om jezelf, je familie en collega’s te beschermen is en blijft belangrijk.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.