News

Gezoete dranken krijgen binnenkort een lagere Nutri-Score

Na de vaste voedingsmiddelen heeft nu ook het Nutri-Score-algoritme voor dranken een update gekregen. Dat heeft de FOD Volksgezondheid meegedeeld. Door de update zullen gezoete dranken binnenkort een lagere score krijgen.

De Nutri-Score werd in 2018 ingevoerd en geeft op een visuele manier aan hoe gezond een voedingsmiddel is, gebaseerd op de hoeveelheid aanwezige calorieën, totale suikers, verzadigd vet, zout, eiwit, vezels, fruit, groente en noten.

Het algoritme achter deze scores – die variëren van A (gezondst) tot en met E (ongezondst) – werd door een groep specialisten onder het vergrootglas gelegd en herzien om zo beter aan te sluiten bij de geldende voedingsaanbevelingen.

Update dranken

In eerste instantie voor de vaste voedingsmiddelen en nu is dus ook de update voor dranken rond. Voortaan zullen dranken die zoetstoffen bevatten, zoals 'light' frisdrank, een minder hoge scoren krijgen. Dit omdat uit recente studies blijkt dat deze alternatieve zoetstoffen geen cruciaal gezondheidsvoordeel opleveren ten opzichte van traditionele suikers.

Daarnaast zullen melk, op melk gebaseerde dranken en plantaardige dranken voortaan in de categorie 'dranken' worden ondergebracht. Ook wordt de exclusieve positie van water in de verf gezet. Als enige drank die wordt aanbevolen door de internationale gezondheidsinstanties, krijgt water een A-label.

Aanpassing etikettering

De wijzigingen moeten tegen het einde van dit jaar in de zeven betrokken landen (België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Spanje en Zwitserland) worden ingevoerd. De betrokken bedrijven krijgen daarna nog twee jaar de tijd om hun etikettering aan te passen. In ons land is het label niet verplicht.

Meer info

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.