News

Griepvaccin voor 50-plussers mogelijk zonder voorschrift

Ben je 50 jaar of ouder? Sinds 5 oktober 2020 kan je bij de apotheker jouw griepvaccin afhalen zonder een voorschrift van de dokter.

Griepvaccins worden terugbetaald in cat. B, in het kader van de vaccinatiecampagne tegen griep 2020-2021. Sinds 1 oktober werd de terugbetaling uitgebreid naar alle groepen die in het kader van de Covid-19-pandemie worden beschouwd als risicogroep, op aanraden van de Hoge Gezondheidsraad. 

Voor 2020 is er daarnaast ook een uitzonderlijke andere maatregel voorzien: personen van 50 jaar en ouder hebben de mogelijkheid om hun griepvaccin af te halen bij de apotheker, ook indien ze voor hun vaccin nog geen voorschrift hebben van een arts. De apotheker kan in dat geval zelf een voorschrift maken en je het vaccin afleveren. Het toedienen van het vaccin daarentegen blijft wel de verantwoordelijkheid van de arts.

Voorwaarden

  • de aflevering gebeurt in de open officina (deze maatregel is dus niet geldig in de ziekenhuisapotheek)
     
  • de apotheker volgt een vastgelegd protocol (hij verifieert o.a. de leeftijd, gaat na of er geen bekende en gevaarlijke allergieën zijn en informeert over hoe het vaccin te bewaren) 
     
  • de apotheker registreert de aflevering van het griepvaccin zodat de informatie beschikbaar is in het Gedeeld Farmaceutisch Dossier (GFD) van de patiënt. Je betaalt enkel het remgeld voor het vaccin.  

Voordelen

Ben je boven de 50, dan ontvangt je je vaccin niet alleen sneller maar de maatregel  vermindert ook de werklast van je dokter. Zo kan hij/zij meer tijd spenderen aan het verderzetten van andere behandelingen en vermijden dat noodzakelijke zorg wordt uitgesteld.

NB: Behoor je tot een risicogroep maar ben je nog geen 50 jaar? Dan heb je een voorschrift van je (huis)arts nodig voor u naar de apotheker gaat. Je kan wel prioritair je vaccin afhalen. Maak een afspraak met je (huis)arts om het griepvaccin toe te dienen.

Ter herinnering: het aantal griepvaccins is beperkt. Daarom heeft de overheid 2 fasen voorzien voor wat betreft het beschikbaar stellen van de vaccins. In een eerste fase zullen de vaccins enkel afgeleverd worden aan de prioritaire doelgroepen. In een 2de fase (afhankelijk van het aantal vaccins dat nog beschikbaar is) zal de aflevering ook kunnen gebeuren voor de rest van de bevolking.

Meer info

Surf naar de site van het RIZIV. 

Neem ook een kijkje op de site van het FAGG.

Helan betaalt vaccins terug

Als lid van Helan krijg je bij alle soorten vaccinaties een terugbetaling van 100% per vaccinatie, tot 25 euro per jaar. Bekijk hoe je van dit voordeel geniet.

Deel dit artikel

Tags
Vaccin

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.

Blog

Raadpleeg je online gezondheidsgegevens op My Health Viewer

Welke vaccinaties heb je al gekregen? Welke medicatie moet je nemen? Wat is het resultaat van je laatste deelname aan een bevolkingsonderzoek? Je kan het allemaal nagaan op My Health Viewer, een online toepassing die de ziekenfondsen ontwikkelden op vraag van de Vlaamse overheid.

Blog

Checklist: stel doktersafspraken en check-ups niet uit

De versoepelingen in het kader van de coronacrisis zijn al een tijdje ingezet. Het is belangrijk om doktersafspraken en preventieve check-ups niet uit te stellen. We geven graag een overzicht.