News

Mentaal welzijn van zorgverleners tijdens de coronacrisis: een gesprek kan wonderen doen

De coronacrisis heeft een grote impact op zorgverleners, zowel op persoonlijk, professioneel, als lichamelijk vlak. Dat toont een enquête van Sciensano. Het Rode Kruis Vlaanderen onderzocht wat kan helpen voor het mentaal welzijn van de zorgverstrekkers. Directe steun van leidinggevenden en collega’s blijkt cruciaal om met de situatie om te gaan om (extra) mentale problemen te voorkomen.

Meer dan de helft van de ondervraagde zorgverleners gaf aan zeker of waarschijnlijk nood te hebben aan de steun van hun leidinggevenden. Zo hebben ze het gevoel de situatie de baas te kunnen en geloven ze meer in zichzelf.   

Niet alleen de werkomgeving, maar ook de familie en de vrienden zijn van kapitaal belang voor hun gezondheid. Het uiten van gevoelens is cruciaal. Maar daar wringt vaak het schoentje. Voor de omgeving is communiceren met iemand die het moeilijk heeft niet altijd eenvoudig. Hoe herken je de noodsignalen? De app ‘Houvast’ van het Rode Kruis-Vlaanderen komt daaraan tegemoet en reikt tips en tricks aan. Niet alleen om zelf emotionele steun te kunnen bieden, maar ook om je eigen mentaal welzijn te verzorgen.

Meer info?  

Lees het artikel op de site van Sciensano.

Of lees de onderzoeksresultaten na op de site van PLOS ONE.

Deel dit artikel

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

17 januari
Blog

Corona veiligheidsmaatregelen in je Helan kantoor

Je Helan-kantoor is op dit moment alleen open op afspraak. Ontdek hier de veiligheidsmaatregelen voor jouw gezondheid en die van onze medewerkers. Liever advies op afstand? Vraag advies via videogesprek.

voeten in water
Blog

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

Blog

Testen op corona: wat zijn sneltesten en zelftesten?

Maak je je zorgen over je gezondheid of heb je symptomen die op corona kunnen wijzen? Dan is er maar 1 basisregel: vraag eerst advies aan je huisarts. Zelf beginnen testen met zelftests die je kan kopen is geen goed idee. Maar wat zijn die sneltesten en zelftest precies? En wanneer zijn ze nuttig?