Ouders moeten niet meer naar school om het insulineprikje toe te dienen
De insulinespuit voor elke maaltijd of de rilatinepil op school kan vanaf nu ook toegediend worden door een bekwame helper.
Chronisch zieke kinderen kunnen tijdens de schooluren ook nood hebben aan medicatie. Wie mag deze toedienen? Wat als je kind op school een insulinespuit nodig heeft voor de maaltijd?
In Vlaanderen gaat het om 50.000 jonge mensen met diabetes type 1. In veel gevallen moesten de ouders zich in bochten wringen om het spuitje toe te dienen of moest de thuisverpleging langskomen. Niet de ideale situatie, maar de gezondheid van het kind gaat voor.
Vandaag kan het anders, dankzij de bekwame helpers.
Wanneer een kind vandaag speciale medicatie nodig heeft die toegediend moet worden tijdens de schooluren, kan deze vanaf nu door de leerkracht toegediend worden. Afhankelijk van de medicatie zal de leerkracht eerst een opleiding moeten volgen om bekwaam te zijn verpleegkundige handelingen uit te voeren. Bijvoorbeeld, het toedienen van een insulinespuit of het goed plaatsen van een maagsonde.
Dit zal niet alleen op school gelden, maar ook in kinderdagverblijven en in jeugdbewegingen.
De bekwame helper is een win-win voor de hele samenleving.
Deel dit artikel
Verder lezen
Wanneer wordt verlangen een verslaving?
Al eeuwen verlangen mensen naar middelen die een ontspannend effect hebben. Maar achter dat verlangen schuilt vaak een biologische kwetsbaarheid die niet zonder gevaar is: verslaving. Wanneer wordt een gewoonte een verslaving? En hoe kom je er weer uit? Verslavingsdeskundige Paul Van Deun legt het uit.
Waarom ons vet niet de vijand is
Vroeger was vet een voordeel, nodig om te overleven. Vandaag is het een scheldwoord. We verafschuwen het en vechten ertegen. Niet helemaal terecht, zegt obesitasexpert Yves Van Nieuwenhove. Vet is niet de vijand, maar een onmisbaar orgaan in ons lichaam. Hoog tijd om onze kijk op die gevreesde vetcellen te herzien.
Schaamteloos naar de seksuoloog in vijf stappen
Seks is de normaalste zaak van de wereld. Toch gaat het niet altijd vanzelf. En erover praten zorgt vaak voor schaamrood op de kaken. Gelukkig vinden steeds meer mensen de weg naar de seksuoloog. Maar wat doet die precies? Hoe legt sekstherapie de vinger op de gevoelige plek? We leiden je in vijf stappen naar een bevredigend antwoord.
Polyfarmacie bij ouderen
Naarmate we ouder worden, stapelt de medicatie zich vaak op. Voor de bloeddruk, tegen de pijn, voor een betere nachtrust… Maar het dagelijks slikken van vijf of meer verschillende geneesmiddelen is niet zonder gevaar. Aan polyfarmacie zijn verschillende risico’s verbonden. Weet jij hoe je ermee omgaat?