News

Ouders moeten niet meer naar school om het insulineprikje toe te dienen

De insulinespuit voor elke maaltijd of de rilatinepil op school kan vanaf nu ook toegediend worden door een bekwame helper.

Chronisch zieke kinderen kunnen tijdens de schooluren ook nood hebben aan medicatie. Wie mag deze toedienen? Wat als je kind op school een insulinespuit nodig heeft voor de maaltijd?

In Vlaanderen gaat het om 50.000 jonge mensen met diabetes type 1. In veel gevallen moesten de ouders zich in bochten wringen om het spuitje toe te dienen of moest de thuisverpleging langskomen. Niet de ideale situatie, maar de gezondheid van het kind gaat voor.

Vandaag kan het anders, dankzij de bekwame helpers.

Wanneer een kind vandaag speciale medicatie nodig heeft die toegediend moet worden tijdens de schooluren, kan deze vanaf nu door de leerkracht toegediend worden. Afhankelijk van de medicatie zal de leerkracht eerst een opleiding moeten volgen om bekwaam te zijn verpleegkundige handelingen uit te voeren. Bijvoorbeeld, het toedienen van een insulinespuit of het goed plaatsen van een maagsonde.

Dit zal niet alleen op school gelden, maar ook in kinderdagverblijven en in jeugdbewegingen. 
 

Luk Buyse Voorzitter van de Diabetes Liga vzw

De bekwame helper is een win-win voor de hele samenleving.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.