News

Tv-series bingewatchen is slecht voor je nachtrust

Kijk je ook regelmatig verschillende afleveringen na elkaar van populaire series als ‘Game of Thrones’ of ‘Breaking Bad’? Dan let je beter op, want dat is nefast voor je nachtrust. Dat blijkt uit een doctoraatsonderzoek aan de KU Leuven, waarover De Standaard bericht.

Slechtere slaapkwaliteit

Maar liefst 8 op de 10 jongvolwassenen doen regelmatig aan bingewatching, dat is in één ruk meerdere afleveringen van een tv-serie bekijken. Meer dan 25% van die bingewatchers doet dat enkele keren per maand en 20% zelfs meermaals per week. Niet ongevaarlijk, want 1 op de 3 van die jongeren slaapt slechter dan leeftijdsgenoten die niet bingewatchen. Het probleem ligt daarbij niet zozeer bij de slaapduur, maar wel bij de slaapkwaliteit. Bingewatchers kunnen moeilijker de slaap vatten en ook vermoeidheid en zelfs slapeloosheid komen voor. 

Mentale opwinding

Maar waarom is tv-series bingewatchen nu slechter voor de nachtrust dan gewoon tv-kijken? Volgens de onderzoekers creëren series als ‘Game of Thrones’ en ‘Breaking Bad’ een grote betrokkenheid bij de kijker. Daardoor blijft de serie door je hoofd spoken en ben je nog lang bezig met de verhaallijnen en personages. Die mentale opwinding is de grootste oorzaak van de slaapproblemen. De onderzoekers raden dan ook aan om bingewatchen tot een minimum te beperken. 

Meer info

Neem een kijkje op de site van de KU Leuven!

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.