News

Nieuwe begeleidingsgesprekken voor patiënten met longziekten door apothekers

In België lijden naar schatting 400.000 mensen aan COPD, een ernstige en veel voorkomende longziekte. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, of “chronisch obstructief longlijden”. De klachten van deze ziekte zijn onder meer een hoest die niet overgaat en kortademigheid. De behandeling van COPD omvat zowel geneesmiddelen als andere maatregelen: naast luchtwegverwijders (meestal puffers) zijn stoppen met roken, beweging en een correct voedingspatroon heel belangrijk.

Vanaf 1 april 2024 bieden apothekers een nieuwe dienst aan: persoonlijke begeleidingsgesprekken voor het Goed Gebruik van Geneesmiddelen (GGG) bij COPD. Deze dienst, specifiek ontworpen voor ambulante patiënten ouder dan 50 jaar die reeds in behandeling zijn voor COPD, streeft ernaar d patiënten te helpen in hun behandeling door middel van op maat gemaakte informatie en advies.

Wat houdt deze dienst in? 

De GGG COPD dienst bestaat uit maximaal twee terugbetaalde begeleidingsgesprekken per kalenderjaar: een initiëel informatiegesprek en een opvolgingsgesprek. Het eerste gesprek is gericht op het verkennen van de patiënt zijn ervaringen en verwachtingen met betrekking tot hun COPD-medicatie en -aandoening. Tijdens dit gesprek biedt de apotheker niet alleen essentiële informatie aan over de ziekte en het correct gebruik van medicijnen, maar moedigt hij/zij ook een gezonde levensstijl aan, met aandacht voor het belang van rookstop, gezonde voeding, en vaccinatie. Je kan als patiënt ook vragen stellen over je behandeling en de eventuele problemen die je hierbij ondervindt. Bij het opvolgingsgesprek worden de aandachtspunten en overeengekomen actiepunten uit het eerste gesprek overlopen.

Voor wie? 

De doelgroep voor deze dienst bestaat uit COPD-patiënten die medicijnen voor de behandeling van hun COPD nemen en die ouder zijn dan 50 jaar. Bijzondere aandacht gaat uit naar patiënten die moeite hebben met therapietrouw, veel noodmedicatie gebruiken, roken, of significant last hebben van kortademigheid. Deze gesprekken kunnen ook op verzoek van de behandelende arts plaatsvinden.

Hoeveel kost deze dienst? 

Deze dienst wordt volledig vergoed. Voor jou als patiënt zijn er geen extra kosten verbonden aan deze begeleidingsgesprekken. 

Meer informatie? 

Neem contact op met je apotheker.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.