News

Novavax, het 5e vaccin in de strijd tegen COVID-19

Vanaf nu kunnen mensen met een hoog risico op allergische reacties op de beschikbare vaccins of met bewezen bijwerking na een eerste vaccinatie tegen COVID-19, zich met voorrang laten vaccineren met het nieuwe vaccin Nuvaxovid (Novavax). Ook wie nog niet gevaccineerd is en wel met dit vaccin gevaccineerd wil worden, kan contact opnemen met het vaccinatiecentrum.

Het grootste verschil met de andere bestaande vaccins is dat Novavax een subunit-eiwitvaccin is dat kleine deeltjes bevat die het spike-eiwit van het coronavirus nabootsen, waartegen het lichaam antilichamen aanmaakt. Dit vaccin maakt gebruik van een gelijkaardige techniek als vaccins tegen hepatitis B, kinkhoest of HPV. Andere vaccins zoals Pfizer en Moderna daarentegen zijn mRNA-vaccins. Novavax kan een alternatief zijn voor mensen met een hoog risico op ernstige allergische reacties op de vaccins die momenteel gebruikt worden, of mensen die al ernstige bijwerkingen hebben vertoond bij een eerste vaccinatie met een beschikbaar vaccin. 

Deze groep van ongeveer 3.000 mensen krijgt voorrang om gevaccineerd te worden met het nieuwe Novavax-vaccin.
De extra beschikbare doses zullen worden toegediend volgens het principe ‘first come, first served’. Wie nog niet gevaccineerd is en nu wel met het Novavax-vaccin wil gevaccineerd worden, kan contact opnemen met zijn vaccinatiecentrum.

Het Novavax-vaccin bestaat uit 2 doses, die met een interval van 3 weken worden toegediend. Er zijn nog geen wetenschappelijke gegevens over of er ook een booster zal nodig zijn in de toekomst.

Maak je afspraak

Je afspraak maken voor een vaccinatie met het Novavax-vaccin kan als volgt:

Vlaanderen

Vanaf maart 2022 wordt het Novavax-vaccin verdeeld naar de 13 referentiecentra voor allergieën. Het kan daar gebruikt worden voor mensen met een gekende allergie. 

Ben je nog niet gevaccineerd en wil je nu wel gevaccineerd worden, of heb je vragen over vaccinatie, dan kan je terecht bij het vaccinatiecentrum in je buurt. 

Raadpleeg de lijst met adressen en contactgegevens van de vaccinatiecentra in je buurt Meer informatie vind je op www.laatjevaccineren.be.

Brussel

Personen met een hoog risico op een allergische reactie op andere beschikbare vaccins en personen die bijwerkingen gehad hebben, zullen door hun allergoloog of specialist voor vaccinatie doorgestuurd worden naar 1 van de 4 referentiecentra. 

Ben je nog niet gevaccineerd en wil je nu wel gevaccineerd worden met het Novavax-vaccin: dit wordt toegediend in 4 vaccinatiecentra. Je kan hiervoor een afspraak maken door te bellen naar het callcenter op 02 214 19 19 of via het platform BRUVAX. Je kan terecht in de vaccinatiecentra Anderlecht en Vorst op vastgelegde tijdstippen of de vaccinatiecentra Molenbeek en Pacheco, waar Novavax elke dag aangeboden wordt. Voor meer info, zie hier.


Blijf op de hoogte van de laatste updates via de website info-coronavirus

Deel dit artikel

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

17 januari
Blog

Corona veiligheidsmaatregelen in je Helan kantoor

Je Helan-kantoor is op dit moment alleen open op afspraak. Ontdek hier de veiligheidsmaatregelen voor jouw gezondheid en die van onze medewerkers. Liever advies op afstand? Vraag advies via videogesprek.

voeten in water
Blog

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

Blog

Testen op corona: wat zijn sneltesten en zelftesten?

Maak je je zorgen over je gezondheid of heb je symptomen die op corona kunnen wijzen? Dan is er maar 1 basisregel: vraag eerst advies aan je huisarts. Zelf beginnen testen met zelftests die je kan kopen is geen goed idee. Maar wat zijn die sneltesten en zelftest precies? En wanneer zijn ze nuttig?