News

Doe mee aan het onderzoek naar lagerugpijn

Heb je plots last van lagerugpijn en wil je deze laten behandelen? Doe mee aan het onderzoek van UHasselt, de KU Leuven, de UAntwerpen en de UCLouvain.

Lagerugpijn is een veelvoorkomende klacht die kan variëren van milde pijn en stijfheid tot hevige pijn die beweging onmogelijk maakt. De oorzaak van lagerugpijn kan verschillen, van overbelasting van de rugspieren tot aandoeningen van de wervelkolom zoals artritis of een hernia.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je last hebt van lagerugpijn, zodat de juiste diagnose kan worden gesteld en een behandeling kan worden voorgeschreven. Preventie is ook belangrijk, door bijvoorbeeld regelmatig te oefenen en een goede houding aan te nemen.

Hoewel directe toegang tot de kinesitherapeut zonder voorafgaand doktersbezoek reeds in meerdere landen is toegestaan, werd dit nog nooit onderzocht in België.

Daarom voeren de UHasselt, de KU Leuven, de UAntwerpen en de UCLouvain momenteel een onderzoek uit naar het effect van directe toegang tot de kinesitherapeut voor patiënten met acute lagerugpijn.

In heel wat landen waar patiënten met lagerugpijn meteen en zonder medisch voorschrift naar een kinesitherapeut kunnen, is er door onderzoek vastgesteld dat zo’n directe toegang tot kinesitherapie goede klinische resultaten geeft en dat dit gepaard gaat met minder hoge kosten voor de patiënt en de maatschappij.

De vraag is of we deze bevindingen zomaar kunnen vertalen naar het Belgische gezondheidszorgsysteem?

Doe mee aan het onderzoek

Heb je al langer dan 24 uur, maar minder dan 6 weken, last van lagerugpijn? Ben je tussen 18 en 65 jaar oud? En ben je nog niet langs geweest bij een huisarts voor je rugpijn? Dan kom jij in aanmerking!

Schrijf je in via www.directphysio.be en neem deel aan het onderzoek. 

Laat lage rugpijn je leven niet bepalen, neem de controle terug met behulp van preventie en behandeling. Wij zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk bij een kinesitherapeut of huisarts terecht kan!

Opgelet: om optimale studieresultaten te bekomen, is het belangrijk dat je je registreert via deze link (en dat je je niet rechtstreeks tot een kinesitherapeut wendt).
 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.