News

UHasselt lanceert grootschalig onderzoek naar tinnitus. Doe mee!

De universiteit van Hasselt start met een grote bevraging rond tinnitus of oorsuizingen. Het onderzoek moet een antwoord bieden op de vragen welke levensstijlfactoren een rol spelen bij de ontwikkeling van tinnitus en wat ervoor zorgt dat de klachten verergeren eenmaal je aan de gehooraandoening lijdt.

In Vlaanderen lijden officieel 800.000 Vlamingen aan tinnitus. Daar komen elk jaar 61.000 nieuwe patiënten bij. Deze mensen krijgen te maken met oorsuizingen en horen een fluittoon, een pieptoon of het geluid van de zee, zonder dat daar een externe aanleiding voor is. 

Tinnitus ontwikkelt zich door de blootstelling aan lawaai, maar volgens de onderzoekers spelen ook andere factoren een rol, zoals eetgedrag, drinkgedrag, roken, stressgevoeligheid, medicatiegebruik, chronische aandoeningen, virale infecties en de mate waarin iemand fysiek actief is. Ook een behandeling met chemo kan het veroorzaken.

"Aangezien er in de meeste gevallen geen behandeling is voor tinnitus die de aandoening volledig laat verdwijnen, is het heel belangrijk om te weten te komen welke factoren de symptomen van tinnitus verergeren of net milderen", zegt professor Sarah Michiels.

Levenskwaliteit

Tinnitus kan de levenskwaliteit van mensen heel erg aantasten. "Hoewel de meeste mensen weinig hinder ondervinden, is er ook een grote groep die door tinnitus arbeidsongeschikt wordt, in een depressie belandt of zelfs zelfmoord wil plegen", zegt professor Dominique Hanssen. 

Met de resultaten van het onderzoek willen de onderzoekers aanbevelingen aanreiken. "Als blijkt dat fysieke activiteit helpt tegen de ontwikkeling van tinnitus, kan dit een extra stimulans zijn om het sporten te stimuleren. Dat moet de maatschappelijke kosten helpen drukken."

Doe mee

UHasselt zoekt 10.000 mensen die willen deelnemen aan het onderzoek. Zelf meedoen met het onderzoek? Meld je hier aan.

Bron: VRT

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.