News

Versterking mobiele teams langdurige zorg voor kinderen en jongeren met psychiatrische problemen

Vanaf 1 juli 2023 wordt de capaciteit van mobiele teams voor langdurige zorg voor de opvolging van kinderen en jongeren met psychiatrische problemen versterkt. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, investeert daarvoor 6,8 miljoen euro extra per jaar in de bestaande mobiele teams. Met dit extra budget worden de teams in totaal uitgebreid met 50%.

De mobiele teams voor kinderen en jongeren zijn een essentiële schakel in onze geestelijke gezondheidszorg, zowel voor crisissituaties als voor langdurige zorg. Deze gespecialiseerde hulp zorgt ervoor dat kinderen en jongeren met ernstige psychiatrische problemen in hun thuisomgeving worden opgevolgd. Zo hoeft een opname in het ziekenhuis niet langer te duren dan nodig. De mobiele teams zorgen er tegelijk voor dat bedden in het ziekenhuis maximaal worden vrijgehouden voor acute zorg en crisissituaties.

Deze investering past in de grotere puzzel van investeringen en hervormingen van Frank Vandenbroucke in de geestelijke gezondheidszorg, niet het minst voor kinderen en jongeren. Zo investeerde Vandenbroucke eerder al sterk in mobiele teams voor crisisopvang, net als in de versterking van de ziekenhuisdiensten.

Daarnaast moet de hervorming in de eerste lijn ervoor zorgen dat we veel sneller problemen kunnen opsporen, om kinderen en jongeren veel sneller gepaste zorg te bieden en ze indien nodig naar gespecialiseerde hulp te leiden.

Lees het volledige persbericht

Helan-voordelen mentaal welzijn

Ook bij Helan vinden we mentaal welzijn heel belangrijk. Daarom krijgen onze klanten extra terugbetalingen voor psychotherapie en kan je gratis terecht bij Helan Luisterlijn.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.