News

Schone lucht voor iedereen, teken jij ook de petitie?

Wist je dat vervuilde lucht verschillende ziektes kan veroorzaken, zoals astma, kanker of andere chronische aandoeningen, en verantwoordelijk is voor 7.500 vroegtijdige sterftegevallen in ons land? We ademen zo vaak in en uit en staan te weinig stil bij de kwaliteit van de lucht die we inademen. Maar jij kan mee voor verandering zorgen.

We weten allemaal dat luchtvervuiling voor heel wat problemen zorgt. Denk bijvoorbeeld aan vroeggeboortes, vroegtijdige sterfte of ziektes. En hoewel de limieten van de Europese luchtkwaliteit vandaag boven de standaarden liggen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbeveelt, blijft luchtverontreiniging een probleem. 

Uit het burgeronderzoek CurieuzenAir blijkt bijvoorbeeld dat meer dan 98 % van de Brusselaars blootgesteld wordt aan luchtvervuiling die boven die WHO-standaarden ligt. Dit ademen we dus liever niet meer in.

Daarom doet onze partner HEAL (Health and Environment Alliance) een dringende oproep aan de Europese Unie om de EU-normen voor luchtkwaliteit eindelijk en volledig in overeenstemming te brengen met de laatste wetenschappelijke gegevens ter bescherming van onze gezondheid. 

Aan de hand van een petitie willen ze laten zien dat burgers ook belang hechten aan de problematiek en ook vragende partij zijn voor oplossingen. Niet alleen voor vandaag, maar ook voor de toekomst om onze kinderen te beschermen, want ook voor hen heeft de luchtvervuiling een steeds grotere impact op hun gezondheid. Het Europees Milieuagentschap (EEA) heeft in een nieuw rapport vastgesteld dat er elk jaar ruim 1.200 vroegtijdige sterfgevallen zijn bij minderjarigen in Europa. Kinderen zijn gevoeliger voor luchtverontreiniging. 

Laten we ervoor zorgen dat we allemaal beschermd worden: teken de petitie en vraag de EU om een betere luchtkwaliteit in Europa!

Teken hier

Prioriteit

Wist je trouwens dat luchtvervuiling ook een prioriteit is van de Onafhankelijke Ziekenfondsen? We toonden in 2021 een verband aan tussen luchtvervuiling en arbeidsongeschiktheid: luchtvervuiling blijkt er mee voor te zorgen dat personen door mentale problemen in arbeidsongeschiktheid afglijden.

Dit jaar starten we een nieuw onderzoeksproject om na te gaan of de lage-emissiezones (LEZ’s) in Brussel, Antwerpen en Gent effectief leiden tot een betere luchtkwaliteit en een betere gezondheid van de bewoners of niet.

We doen dit in samenwerking met HEAL, de KU Leven en VITO, en krijgen hierbij steun van de stichting Bloomberg Philanthropies en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De resultaten van het onderzoeksproject zullen in 2024 gepresenteerd worden tijdens het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.