News

Een verpleegkundige moet voor te veel patiënten zorgen

9,4… Dat is het aantal patiënten waarvoor één verpleegkundige gemiddeld moet zorgen in het ziekenhuis. En dat terwijl de internationale norm 8 patiënten bedraagt, anders komt de zorgkwaliteit in het gedrang. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Lichte daling, maar onvoldoende…

Tien jaar geleden bedroeg het gemiddelde aantal patiënten per verpleegkundige in het ziekenhuis nog 11. Met gemiddeld 9,4 patiënten vandaag is er dus een lichte daling, maar die is onvoldoende. Want de internationale norm voor een goede zorgkwaliteit ligt op maximaal 8 patiënten per verpleegkundige. Dat gebrek aan verpleegkundigen heeft niet alleen gevolgen voor de patiënten, maar ook voor de verpleegkundigen zelf. Door de tijdsdruk kunnen zij steeds vaker noodzakelijke zorg niet verlenen, ook al omdat ze veel taken hebben waarvoor ze overgekwalificeerd zijn.

Forse investeringen

Het KCE windt er geen doekjes om: de overheid moet fors investeren om het aantal patiënten per verpleegkundige te doen dalen. Binnen het jaar zijn er alvast 1.629 extra voltijdse verpleegkundigen nodig. En binnen de 5 jaar gaat het volgens het KCE om 5.500 extra verpleegkundigen voor de diensten chirurgie, inwendige geneeskunde, geriatrie, revalidatie en pediatrie. Dat is belangrijk om de zorgkwaliteit te garanderen en de werkomstandigheden van de verpleegkundigen te verbeteren. 

Meer info

Neem een kijkje op de site van het KCE.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.