Een verpleegkundige moet voor te veel patiënten zorgen

9,4… Dat is het aantal patiënten waarvoor één verpleegkundige gemiddeld moet zorgen in het ziekenhuis. En dat terwijl de internationale norm 8 patiënten bedraagt, anders komt de zorgkwaliteit in het gedrang. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Lichte daling, maar onvoldoende…

Tien jaar geleden bedroeg het gemiddelde aantal patiënten per verpleegkundige in het ziekenhuis nog 11. Met gemiddeld 9,4 patiënten vandaag is er dus een lichte daling, maar die is onvoldoende. Want de internationale norm voor een goede zorgkwaliteit ligt op maximaal 8 patiënten per verpleegkundige. Dat gebrek aan verpleegkundigen heeft niet alleen gevolgen voor de patiënten, maar ook voor de verpleegkundigen zelf. Door de tijdsdruk kunnen zij steeds vaker noodzakelijke zorg niet verlenen, ook al omdat ze veel taken hebben waarvoor ze overgekwalificeerd zijn.

Forse investeringen

Het KCE windt er geen doekjes om: de overheid moet fors investeren om het aantal patiënten per verpleegkundige te doen dalen. Binnen het jaar zijn er alvast 1.629 extra voltijdse verpleegkundigen nodig. En binnen de 5 jaar gaat het volgens het KCE om 5.500 extra verpleegkundigen voor de diensten chirurgie, inwendige geneeskunde, geriatrie, revalidatie en pediatrie. Dat is belangrijk om de zorgkwaliteit te garanderen en de werkomstandigheden van de verpleegkundigen te verbeteren. 

Meer info

Neem een kijkje op de site van het KCE.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.