News

Tandarts gratis tot 19 jaar

Sinds 1 september kunnen alle jongeren tot 19 jaar gratis naar de tandarts. Bovendien worden de leeftijdsgrenzen voor de terugbetaling van andere mondonderzoeken uitgebreid of zelfs volledig afgeschaft. “Onderzoek toont aan dat gebitsproblemen leiden tot diverse medische én sociale problemen. Daarom blijven we volop investeren in betaalbare en toegankelijke tandzorg”, zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Het jaarlijks mondonderzoek, het parodontaal mondonderzoek en de tandsteenverwijdering worden tot aan je 19de verjaardag volledig terugbetaald, inclusief het remgeld: ze zijn dus gratis. Voordien was dit beperkt tot aan je 18de verjaardag. 

Niet alleen jongeren kunnen goedkoper naar de tandarts. Het parodontaal mondonderzoek wordt terugbetaald tot aan je 60ste verjaardag. Tot nu toe was dit beperkt tot aan je 55ste verjaardag.

Bovendien wordt de bestaande leeftijdsgrens voor de terugbetaling van het jaarlijks mondonderzoek volledig afgeschaft. Tot nu toe was er geen terugbetaling meer wanneer je 80 jaar was geworden: nu geldt de terugbetaling voor iedereen.

Meer info

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.