News

8 op de 10 tieners wereldwijd bewegen te weinig

Wereldwijd bewegen 8 op de 10 jongeren minder dan één uur per dag. Dat blijkt uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) bij 1,6 miljoen scholieren tussen 11 en 17 jaar uit 146 landen.

België in de middenmoot

De WGO beveelt aan om minstens één uur per dag aan lichaamsbeweging te doen: spelen, fietsen, wandelen, … Uit een grootschalige studie van deze organisatie blijkt nu dat 8 op de 10 jongeren wereldwijd die drempel niet halen. Meisjes scoren daarbij slechter dan jongens, met respectievelijk 85 % tegenover 78 %. In de studie haalde Bangladesh de beste punten met ‘slechts’ 63 % van de jongens en 69 % van de meisjes die te weinig bewegen. En België? Wij zitten in de middenmoot met 79 % van de jongens en 88 % van de meisjes die onvoldoende aan lichaamsbeweging doen. 

Nood aan beleidsmaatregelen

De WGO vraagt aan alle overheden wereldwijd om meer beleidsmaatregelen te nemen rond lichaamsbeweging bij de schoolgaande jeugd. Ook de Onafhankelijke Ziekenfondsen vragen om een ambitieus preventiebeleid, onder meer rond fysieke activiteit bij jongeren. Want lichaamsbeweging is niet alleen belangrijk voor de fysieke ontwikkeling van jongeren, maar ook voor hun mentale gezondheid.

Meer info

Zit jij ook te veel stil? Doe de test en schrijf je in voor het gratis begeleidingsplan. Helan helpt je in 4 weken uit je stoel!

Wist je trouwens dat je een beweegbonus krijgt van Helan als je meer beweegt?

Deel dit artikel

Verder lezen

vrouw aan het yogaën
Blog

Ken jij de bewegingsdriehoek al?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.

peuter aan het spelen
Blog

Beweegadvies voor je peuter en kleuter

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.

kind aan het skaten
Blog

Beweegadvies voor je kinderen en tieners

Voldoende bewegen is gezond, en des te meer voor kinderen en tieners die volop groeien. Van sterke botten tot betere resultaten op school, er zijn redenen in overvloed om je kinderen uit de zetel te jagen. Bovendien kunnen bepaalde (team)sporten ook andere belangrijke vaardigheden helpen ontwikkelen.

volwassenen aan het sporten
Blog

Beweegadvies voor volwassenen

Een gezond en lang leven, daar zit beweging in. Wie voldoende beweegt ondervindt daar veel gezondheidsvoordelen van. Van ontspannen met yoga tot je grenzen verleggen met een looptraining. Welke activiteit kies jij?