kind aan het glimlachen
News

Voedingsadvies voor kinderen met overgewicht wordt terugbetaald

Voedingsadvies door een diëtist voor kinderen en jongeren met overgewicht wordt terugbetaald. Professioneel voedingsadvies is essentieel om obesitas aan te pakken. Door de terugbetaling wordt dit advies meer toegankelijk.

Obesitas is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een van de meest ernstige problemen voor de volksgezondheid en wordt gedefinieerd als een chronische aandoening. Volgens de gezondheidsenquête van Sciensano (2018) is het percentage jongeren (2-17 jaar) met overgewicht tussen 1997 en 2018 gestegen van 13,6 % naar 19 %. 5,8 % van de jongeren lijdt aan obesitas. Vooral de jongste kinderen, tussen 2 en 4 jaar, lijden eraan.

Raadpleeg erkende diëtisten

Maar volgens de voedselconsumptiepeiling van 2014 en 2015 wil slechts 28 % van de bevolking vermageren en 45 % zijn of haar gewicht stabiel houden. Amper 6 % geeft aan daarbij hulp te krijgen van een professional. Nochtans is die professionele begeleiding zinvoller en beter dan hypes over voeding en crashdiëten. Voor kinderen zijn de gevolgen nefast. 

Een erkende diëtist kan de algemene voedingsaanbevelingen correct vertalen op maat van kinderen, jongeren en volwassenen met obesitas. De focus ligt hierbij op blijvende gezonde(re) voedingsgewoonten.

Terugbetaling diëtist

Sinds 1 april 2020 wordt de begeleiding door een diëtist van kinderen en jongeren (van 6 tot en met 17 jaar) met overgewicht terugbetaald. De huisarts of pediater stelt een verwijsbrief op voor de begeleiding van het kind of de jongere. Die verwijsbrief geldt voor een erkende diëtist die bij het RIZIV is geregistreerd. Een kind of jongere met overgewicht of obesitas heeft recht op voedingsadvies en begeleiding door een diëtist gedurende 2 jaar. De diëtist rapporteert schriftelijk aan de huisarts of pediater. 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.