News

Wereld Obesitas Dag: doe de beweegchallenge!

4 maart is het Wereld Obesitas Dag. Dit jaar wordt de aandacht gevestigd op obesitas bij kinderen. Wereldwijd heeft maar liefst 20% van de kinderen tussen 2 en 17 te kampen met overgewicht. De beweegchallenge wil daar iets aan doen.

1 kind op 5 heeft overgewicht. Kinderen die op jonge leeftijd al kampen met overgewicht, hebben bovendien een veel groter risico om ook op volwassen leeftijd ermee te blijven worstelen. Preventie is dus erg belangrijk. En van jongs af aan bewegen is een zeer goede remedie tegen overgewicht.

Naar aanleiding van de Wereld Obesitas Dag wordt daarom de beweegchallenge gelanceerd, samen met de sympathieke kinderheld Sieg De Doncker.
Hij daagt lagere schoolkinderen uit om meer te bewegen tijdens eenvoudige, dagelijkse activiteiten.

Bewegen: jong geleerd is oud gedaan

Bewegen hoeft niet ingewikkeld te zijn, en al zeker geen loodzware opdracht. Het is net een gezonde gewoonte om het te integreren in je dagelijkse activiteiten. Zeker bij kinderen is het zaak om goede gewoontes te  kweken. Dat kan heel eenvoudig door samen de trap te nemen en niet  de lift bijvoorbeeld, de fiets te nemen om naar school te gaan in plaats van de auto, of samen de hond uit te laten. 

De beweegchallenge: samen bewegen met Sieg

Ook de beweegchallenge speelt daarop in. Hoe meer kinderen namelijk op jonge leeftijd gestimuleerd worden om te bewegen, hoe kleiner de kans wordt op gewichtsproblemen op latere leeftijd. Leerkrachten kunnen samen met hun klas deelnemen aan de beweegchallenge.

Sieg daagt de kinderen tot het einde van maart uit samen met Luuk, de mascotte van MOEV. Voor deelnemende scholen hangt er een leuke prijs aan vast. De klas die het leukste filmpje inzendt, krijgt binnenkort bezoek van Sieg én krijgt een heus beweegparcours van MOEV op school! Ook de Franstalige basisscholen zullen de uitdaging aangaan. Daar zal het olijke duo Rocky & Lily een leuke danschallenge lanceren.

De experten van BASO (Belgian Association for the Study of Obesity) en het Zeepreventorium en de organisatie MOEV, een Vlaamse organisatie die meer beweging op scholen promoot, zetten mee hun schouders onder deze actie. 

Meer info?

Lees alles over de beweegchallenge en de Wereld Obesitas Dag.

Deel dit artikel

Verder lezen

meisje met migraine
Blog

Migraine: meer dan hoofdpijn alleen

Bij migraine denk je waarschijnlijk meteen aan hoofdpijn, maar het is veel meer dan dat. Neuroloog Koen Paemeleire van het UZ in Gent legt uit.

Factcheck smartwatches
Blog

5 x de vinger aan de pols

Smartwatches vandaag zijn best indrukwekkend. Ze meten je hartslag, je stappen en soms zelfs je zuurstofsaturatie. Maar word je nu echt gezonder van zo'n slim horloge?

robots-geneeskunde
Blog

Gaan we straks bij Dokter Robot op consultatie?

Robotica en artificiële intelligentie zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld. Niet voor niets, want ze kunnen heel wat zaken vereenvoudigen, versnellen en verbeteren. Ook in de geneeskunde.

Prikkelbaredarmsyndroom
Blog

Het prikkelbaredarmsyndroom: interview met professor Guy Boeckxstaens

Het onderzoeksteam van professor Guy Boeckxstaens van de KU Leuven pakte een tijd geleden uit met een primeur. Ze ontdekten immers wat er precies gebeurt in de darmen van mensen met het prikkelbaredarmsyndroom