News

Ziekenfondsen begeleiden kwetsbare groepen

Belgische ziekenfondsen slaan de handen in elkaar om mensen uit kwetsbare groepen te begeleiden naar de eerstelijnsgezondheidszorg. Ze doen dit samen met 50 Community Health Workers en 15 preventiemedewerkers.

De ziekenfondsen nemen hun verantwoordelijkheid om moeilijk bereikbare groepen te informeren, bewust te maken en te begeleiden. Deze uitdaging is er tijdens de coronacrisis alleen maar groter op geworden. Het is immers belangrijk dat iedereen toegang heeft tot de beste gezondheidszorgen. 

Op initiatief van minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, hebben de Belgische ziekenfondsen het project Community Health Workers (CHW) uit de grond gestampt. 50 CHW’s gaan op stap in buurten waar kwetsbare groepen wonen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Hun missie is om deze mensen de weg te wijzen naar de gezondheids- en welzijnszorg. Ze gaan hen helpen gebruikmaken van gezondheidsdiensten en hun kennis over gezondheid versterken. Samen met de eerstelijnszorg zullen de community health workers ongelijkheden en structurele problemen onder de aandacht brengen.

In Brussel loopt een gelijkaardig project met preventiemedewerkers. Zij zullen telefonisch contact opnemen met alleenstaande Brusselaars ouder dan 65 jaar die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming (VT). De preventiemedewerkers hebben twee belangrijke opdrachten. Enerzijds zullen ze de kwetsbare Brusselaars helpen met het begrijpen van de coronamaatregelen zodat ze die beter kunnen opvolgen. Daarnaast bekijken de preventiemedewerkers of alleenstaande 65-plussers in Brussel de juiste gezondheidszorg en sociale ondersteuning krijgen. Het is de bedoeling dat de medewerkers ook hier die mensen begeleiden zodat ze bij de juiste gezondheidsdiensten of ziekenfondsen belanden. 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.