Ziekenfondsen begeleiden kwetsbare groepen

Belgische ziekenfondsen slaan de handen in elkaar om mensen uit kwetsbare groepen te begeleiden naar de eerstelijnsgezondheidszorg. Ze doen dit samen met 50 Community Health Workers en 15 preventiemedewerkers.

De ziekenfondsen nemen hun verantwoordelijkheid om moeilijk bereikbare groepen te informeren, bewust te maken en te begeleiden. Deze uitdaging is er tijdens de coronacrisis alleen maar groter op geworden. Het is immers belangrijk dat iedereen toegang heeft tot de beste gezondheidszorgen. 

Op initiatief van minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, hebben de Belgische ziekenfondsen het project Community Health Workers (CHW) uit de grond gestampt. 50 CHW’s gaan op stap in buurten waar kwetsbare groepen wonen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Hun missie is om deze mensen de weg te wijzen naar de gezondheids- en welzijnszorg. Ze gaan hen helpen gebruikmaken van gezondheidsdiensten en hun kennis over gezondheid versterken. Samen met de eerstelijnszorg zullen de community health workers ongelijkheden en structurele problemen onder de aandacht brengen.

In Brussel loopt een gelijkaardig project met preventiemedewerkers. Zij zullen telefonisch contact opnemen met alleenstaande Brusselaars ouder dan 65 jaar die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming (VT). De preventiemedewerkers hebben twee belangrijke opdrachten. Enerzijds zullen ze de kwetsbare Brusselaars helpen met het begrijpen van de coronamaatregelen zodat ze die beter kunnen opvolgen. Daarnaast bekijken de preventiemedewerkers of alleenstaande 65-plussers in Brussel de juiste gezondheidszorg en sociale ondersteuning krijgen. Het is de bedoeling dat de medewerkers ook hier die mensen begeleiden zodat ze bij de juiste gezondheidsdiensten of ziekenfondsen belanden. 

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.