Gezond leven met voldoende beweging

Zit jij te veel stil? Beweeg je voldoende? Bewegen is namelijk erg belangrijk voor je gezondheid. Helan geeft je tips om je dagelijkse portie beweging op een realistische en aangename manier te halen.

Gezond leven met voldoende beweging

Het is erg belangrijk voor je gezondheid dat je genoeg beweegt. Maar hoe vaak moet je bewegen? En wat kan je dan precies doen? Op deze pagina vind je de antwoorden samen met enkele tips en beweegadvies.

Hoe kan je bewegen?

Je kan op verschillende manieren meer bewegen:

  • Lichte intensiteit: Je zit niet stil. Bijvoorbeeld: rechtstaan, rustig wandelen.
  • Matige intensiteit: Je hartslag verhoogt lichtjes en je ademhaling versnelt wat. Bijvoorbeeld:  wandelen, poetsen, dansen, rustig fietsen, lichte voorwerpen heffen,…
  • Hoge intensiteit: Je leeft je intens uit, je ademhaling en hartslag versnellen en je zweet. Bijvoorbeeld: snel fietsen, lopen, voetballen, fitnessen, joggen, aerobics, …

Enkele haalbare beweegtips

  • Rechtstaan kan ook. Bedenk deze week bij alles wat je zittend doet of dit ook niet (afwisselend) rechtstaand kan. Lees bijvoorbeeld het nieuws op je smartphone terwijl je rond de tafel wandelt.
  • Buikspieren in de auto. Sta je stil in de file, rek dan even je armen uit tot aan het plafond van je auto. Rek intussen je buikspieren op en kantel je bekken. Doe dit vijf keer.
  • Niet kijken, maar luisteren. Ruil de tv af en toe in voor de radio. Muziek houdt je actiever en stimuleert beweging. Het huishouden doen op muziek, telt ook mee als beweging!
  • Schermtijd met beweging. Is je kind fan van computerspelletjes, moedig dan die spelletjes aan die beweging stimuleren. Samen een rondje bowlen op de spelconsole is ideaal bij slecht weer.

Meer tips

Ken jij de beweegbonus al?

Regelmatig bewegen houdt je fit. Daarom belonen we onze klanten die regelmatig bewegen met een terugbetaling van het sportabonnement, maar ook van andere kosten die je hebt als je regelmatig sport.

Profiteer ervan

Een reden om te bewegen: ontstressen

Als je onvoldoende beweegt, blijft het stresshormoon cortisol in je lichaam, wat je humeur negatief beïnvloedt. Bewegen is dus de boodschap! 

Meer redenenen 

#ikziejewelzitten

De hele dag op je bureaustoel, 's avonds voor tv, onderweg in de auto ... We zitten veel meer stil dan we beseffen. En dat is niet gezond. Hoe zit het met jou? Zit jij te veel of onderbreek je dat voldoende?

Doe de test

Hoeveel moet je bewegen?

Minstens een halfuurtje per dag bewegen heeft al een gunstig effect op je gezondheid. Voor kinderen en jongeren is dit 60 minuten per dag. Daarbij is het belangrijk dat je 30 minuten aan matige intensiteit beweegt. Als je aan matige intensiteit beweegt, dan betekent dit dat je hart lichtjes sneller gaat slaan, maar dat je nog kan praten tijdens de inspanning. Je kunt 30 minuten aan één stuk door bewegen of opsplitsten in twee keer 15 minuten of drie keer 10 minuten. 

Sporten is intensiever. Dan ga je driemaal per week 20 minuten trainen aan een hogere intensiteit, in plaats van iedere dag 30 minuten ontspannen actief te zijn.

De bewegingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven geeft je ook richtlijnen over hoeveel je het best beweegt om gezond te blijven.  

Bewegen_Stappenteller

Tel je graag je stappen? Of zie je graag hoe gezond je hartslag of slaappatroon is als je meer beweegt? Helan Zorgwinkel heeft een breed gamma activity trackers in verschillende prijsklassen en designs.

Als lid van Helan ziekenfonds krijg je een dubbele korting.

Ontdek de activity trackers

Beweegadvies voor jong en oud

Beweegadvies volwassenen

Beweegadvies voor volwassenen

Een gezond en lang leven, daar zit beweging in. Wie voldoende beweegt ondervindt daar veel gezondheidsvoordelen van. Van ontspannen met yoga tot je grenzen verleggen met een looptraining. Welke activiteit kies jij?

Beweegadvies voor 65+

Beweegadvies voor 65-plussers

Een gezond en lang leven, daar zit beweging in. Ben je 65 jaar of meer? Dan doe je er zeker goed aan om te bewegen. Van ontspannen tijdens een wandeling tot je grenzen verleggen op de fiets. Welke activiteit kies jij?

beweegadvies baby

Beweegadvies voor je baby

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je baby meer te laten bewegen.

Beweegadvies peuter

Beweegadvies voor je peuter en kleuter

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.

Beweegadvies kinderen

Beweegadvies voor je kinderen en tieners

Voldoende bewegen is gezond, en des te meer voor kinderen en tieners die volop groeien. Van sterke botten tot betere resultaten op school, er zijn redenen in overvloed om je kinderen uit de zetel te jagen. Bovendien kunnen bepaalde (team)sporten ook andere belangrijke vaardigheden helpen ontwikkelen.