vrouw en kind
News

COVID-19 betrouwbare informatie is van essentieel belang

Tijdens deze COVID-19-uitbraak doen geruchten en nepnieuws de ronde op het internet en andere media, en het is belangrijk om het kaf van het koren te scheiden.

Surf enkel naar betrouwbare sites van de overheden, omdat deze betrouwbare en gevalideerde informatie bevatten. Volg eerst en vooral de info op www.info-coronavirus.be!

Bepaalde sites hebben zich overigens tot doel gesteld om misleidende informatie te bestrijden door bijvoorbeeld fact checkers aan te bieden:

  • de fact checker van de VRT (in het Nederlands)
     
  • de fact checker van Gezondheid en wetenschap (in het Nederlands)
     
  • de fact checker van de krant Le Monde (in het Frans)
     
  • de fact checker over de voedingsaanbevelingen voor COVID-19 van KUL (in het Engels)

Er circuleren ook misleidende boodschappen die producten promoten die worden gepresenteerd als 'beschermend tegen COVID-19' of 'met mogelijk een genezende werking bij COVID-19'. Het is belangrijk te weten dat producten zoals ViruProtect (een keelspray die vrij in de apotheek verkrijgbaar is), vitamine C of zinksupplementen niet thuishoren in de preventie of de behandeling van COVID-19.

Let ook op om niet in de val te lopen van illegale websites (verkoop van geneesmiddelen via het internet buiten het legale circuit). Illegale en namaakgeneesmiddelen vormen een groot risico. Er zijn geen garanties voor hun kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid. Koop alleen geneesmiddelen met het EU-logo via onlineapotheken. Klik op het logo en controleer of de verkoper geregistreerd is.

Op het internet begint het te krioelen van de geneesmiddelen die het coronavirus zouden genezen: geloof daar niets van en ga er dus zeker niet op in. Gebruik alleen betrouwbare kanalen om medicijnen en beschermingsmateriaal aan te kopen! 

Deel dit artikel

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

Blog

Testen op corona: wat zijn sneltesten en zelftesten?

Maak je je zorgen over je gezondheid of heb je symptomen die op corona kunnen wijzen? Dan is er maar 1 basisregel: vraag eerst advies aan je huisarts. Zelf beginnen testen met zelftests die je kan kopen is geen goed idee. Maar wat zijn die sneltesten en zelftest precies? En wanneer zijn ze nuttig?

Blog

Mondmasker: wat moet je weten?

Waar moet je op letten als je een mondmasker koopt? Waar vind je betrouwbare modellen? Hoe maak je er zelf eentje? En hoe gebruik je het op de juiste manier? Ontdek hier wat je moet weten.

Blog

COVID-19: getuigschriften van arbeidsongeschiktheid en van quarantaine

Quarantaine, ziek of niet ziek, … welke getuigschriften bestaan er allemaal? We helpen je om de verschillende types van elkaar te onderscheiden.