News

Nieuwe maatregelen rond geneesmiddelen besparen patiënten jaarlijks 10 miljoen euro

Sinds 1 april 2019 zijn 5 nieuwe maatregelen rond geneesmiddelen in werking getreden. Die moeten ervoor zorgen dat de patiënten jaarlijks 10 miljoen euro minder betalen voor een hele reeks medicatie.

Prijsdaling in functie van volume

De prijs van heel wat oude geneesmiddelen dalen in ons land al jaren niet meer. Daar wil de federale overheid nu verandering in brengen met de zogenaamde ‘volume cliff’. Dankzij die maatregel zal de prijs van die geneesmiddelen nu sterker dalen in functie van het volume dat wordt verkocht. Ook de prijs van geneesmiddelen zonder generisch alternatief zal verder zakken door deze maatregel.

Nog andere maatregelen

De ‘volume cliff’ is één van de 5 nieuwe maatregelen die de patiënten een jaarlijkse besparing van 10 miljoen euro moeten opleveren. Zo is onder meer de definitie van ‘goedkoop voorschrift’ verstrengd en zal een groter deel van de geneesmiddelenkortingen voor ziekenhuizen terugvloeien naar de gezondheidszorgverzekering.

Meer info

Neem een kijkje op de site van voormalig Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Deel dit artikel

Verder lezen

24 november
Blog

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.

28 maart
Blog

Geen toeslag meer bij apothekers van wacht

Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.

Blog

Is jouw huisapotheek in orde?

Verstandig omspringen met geneesmiddelen impliceert ook een goed beheer van je huisapotheek. We sommen enkele aandachtspunten op!

Blog

Wat doe je best met vervallen geneesmiddelen?

Vervallen geneesmiddelen kun je niet zomaar weggooien. Er kunnen stoffen in zitten die schadelijk zijn voor het leefmilieu. Wist je trouwens dat de apotheker je vervallen of ongebruikte geneesmiddelen kan recycleren?