Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Ben je werknemer of werkloos en heb je een vakantieattest ontvangen? Laat dit attest dan invullen door je werkgever of werkloosheidskas. Bezorg het vakantieattest ingevuld terug. Helan mag voor een openstaand saldo vakantiedagen geen vervangingsinkomen uitkeren. We hebben je ingevuld vakantieattest nodig om te weten hoeveel verlofdagen je nog hebt.
Heb je voor het einde van het vakantiejaar nog een aantal vakantiedagen over? Kan je die vakantiedagen niet opnemen door arbeidsongeschiktheid? Dan bezorgt Helan Ziekenfonds jou een vakantieattest. Het ziekenfonds mag namelijk voor het openstaande saldo vakantiedagen geen vervangingsinkomen uitkeren. Het gaat om volgende vakantiedagen:
Je ontvangt het vakantieattest automatisch van ons. Ben je dit kwijt? Dan kan je het altijd opnieuw downloaden. Laat het vakantieattest invullen door je werkgever of werkloosheidskas. Bezorg het ingevulde vakantieattest tijdig terug aan Helan Ziekenfonds.
Als we het vakantieattest te laat ontvangen, dan kunnen we het aantal dagen vakantie niet berekenen. Er zullen dan automatisch 24 dagen van je uitkering in december worden afgehouden.
Via Mijn Helan volg je de betalingen van je uitkering op.
Wanneer je het vakantieattest ontvangt, hangt af van je statuut:
Je ontvangt het vakantieattest automatisch van Helan. Heb je het niet ontvangen of heb je een nieuw exemplaar nodig? Download het vakantieattest.
Heb je het vakantieattest ontvangen? Laat het dan zo snel mogelijk invullen door je werkgever of werkloosheidskas. Bezorg het onmiddellijk terug aan Helan.
Je werkgever kan het vakantieattest digitaal invullen en indienen bij Helan. Indien nodig kan je werkgever het papieren document invullen.
Bezorg ons het document:
Zolang wij je vakantieattest niet ontvangen hebben, gaan wij ervan uit dat je dit jaar nog al je vakantiedagen moet opnemen. Daarom houden we in de maand december voorlopig 24 dagen van je ziekte-uitkering af. Hou er dus rekening mee dat je uitkering voor december een stuk lager kan zijn.
Je bent verplicht om je wettelijke verlof bij je werkgever op te nemen tussen 1/1 en 31/12 van het vakantiejaar. Of het verlof moet afgehouden worden van je werkloosheidsuitkering.
Kan je dit verlof niet opnemen vóór 31/12 door je arbeidsongeschiktheid, dan is het ziekenfonds verplicht om het saldo aan vakantiedagen af te houden van je arbeidsongeschiktheidsuitkering. Wij mogen voor het openstaande saldo aan vakantiedagen namelijk geen vervangingsinkomen uitkeren. Voor de gemiste verlofdagen krijg je immers al een vergoeding:
Zonder de correcte informatie, gaan wij ervan uit dat je nog al je vakantiedagen moet opnemen. Dan houden we dus het maximaal aantal, namelijk 24 dagen van je ziekte-uitkering, af in de maand december.
Waarom 24 dagen?
Een gemiddelde werknemer heeft recht op 4 weken vakantie, dit zijn 20 wettelijke dagen. Aangezien de meeste werknemers in een 5-dagenstelsel werken en het ziekenfonds in een 6-dagenstelsel betaalt, moeten wij deze 20 dagen omzetten naar een 6-dagenstelsel: 20 dagen x (6/5) = 24 dagen.
Op het vakantieattest moet dus het saldo aan verlofdagen/verlofuren of het aantal opgenomen verlofdagen/verlofuren genoteerd worden, NIET het bedrag dat je kreeg uitbetaald als vakantiegeld.
Zodra we het vakantieattest ontvangen, kunnen we jouw uitkering voor december herberekenen en correct uitbetalen.
*Vakantiekas = Rijksdienst voor Jaarlijkse vakantie (RVJ), Congemetal, Vacantex, ...
Aangezien de meeste werknemers in een 5-dagenstelsel werken en het ziekenfonds in een 6-dagenstelsel betaalt, moeten wij deze 20 dagen omzetten naar een 6-dagenweek: 20 dagen x (6/5) = 24 dagen. Zo komt men bijna elk jaar uit op de datum van 4/12. De berekening van je vakantiedagen is afhankelijk van je tewerkstelling.
Voltijdse tewerkstelling: voorbeeld
Volgens de Rijksdienst jaarlijkse vakantie of de werkgever heeft Jan recht op 10 vakantiedagen in het 5-dagenregime. Aangezien het ziekenfonds in een 6-dagenregime betaalt, moeten deze dagen omgezet worden.
10 x (6/5) = 12 vakantiedagen in te houden
Deeltijdse tewerkstelling: voorbeeld
Opgelet dit is niet hetzelfde als een toegelaten activiteit!
Volgens de Rijksdienst jaarlijkse vakantie of de werkgever heeft Jan recht op 10 vakantiedagen. Jan is tewerkgesteld met een contract van 19/38 uren.
10 x (6/5) = 12 dagen vakantie
12 dagen vakantie x (38/19) = 24 vakantiedagen in te houden
Op het eerste zicht lijken dit meer vakantiedagen dan een voltijdse tewerkstelling. Dit komt omdat je ziekte-uitkeringen ook voltijds uitbetaald worden in plaats van deeltijds.
Afronden van verlofdagen
Het ziekenfonds betaalt een uitkering in volle dagen. Een betaling voor halve dagen is niet mogelijk. Daarom worden de verlofdagen afgerond.
Voorbeelden:
Hoe worden de vakantiedagen afgehouden?
Het saldo aan verlofdagen wordt retroactief afgehouden vanaf 31 december, zaterdag incluis.
Enkel de dagen waarop je een uitkering kunt ontvangen van het ziekenfonds, komen in aanmerking om verlofdagen af te houden. Het saldo aan verlofdagen kan dus nooit gelegd worden op een zondag, tijdens een periode van gewaarborgd loon, tijdens een periode van verbrekingsvergoeding of tijdens een periode van bouwverlofdagen betaald door de sector van het bouwbedrijf.
De periode van 1/12/2021 tot en met 3/12/2021 (= 2 dagen) wordt wel uitbetaald, op voorwaarde dat je voor deze periode erkend bent door de adviserende arts of maximaal 24 dagen verlof had in een 6 dagenweek. Sommige werknemers hebben namelijk ook bijkomende vakantiedagen of CAO-dagen bovenop hun 20 wettelijke dagen, waardoor wij dan meer dan 24 dagen moeten inhouden.
Het vakantieattest omvat alle wettelijke vakantiedagen, de bijkomende vakantiedagen en dagen verkregen door een collectieve arbeidsovereenkomst.
Wettelijke vakantiedagen kunnen nooit overgezet worden naar het volgende jaar. Dit geldt enkel voor extralegale dagen.
waarom vakantieattest, hoe vakantieattest aanvragen, hoe vakantieattest invullen, wat is een vakantieattest, vakantieattest niet ontvangen, vakantieattest voorbeeld, vakantieattesten bij werknemers uit de openbare sector, onthaalouders en medisch deeltijds
Wil je weten of alles in orde is voor de uitbetaling van je ziekte-uitkering? Bekijk het in Mijn Helan. Volg daar de status van je dossier en zie meteen of er een uitkering werd gestort.