Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Steeds meer mensen brengen een bezoek aan de logopedist, vaak om spraakstoornissen of problemen met de taalontwikkeling van hun kinderen te behandelen. Maar wat zijn de gangbare tarieven en hoeveel krijg je eigenlijk een terugbetaling voor logopedie?
Problemen met de taalontwikkeling of spraakstoornissen als stotteren komen regelmatig voor. Volgens het CLB doen steeds meer mensen een beroep op logopedie om taalontwikkelingsstoornissen bij kinderen te verhelpen, omdat ze het gevoel hebben dat er niet altijd voldoende zorg geboden kan worden op school. In ons e-book lees je meer over wat logopedie kan betekenen voor je kind.
Aan een bezoek aan de logopedist hangen natuurlijk ook kosten vast. De tarieven voor logopedisten die aangesloten zijn bij het RIZIV worden elk jaar vastgelegd. Je vindt de actuele tarieven voor logopedie op de website van het RIZIV.
De wettelijke ziekteverzekering voorziet een gedeeltelijke terugbetaling van logopedie. Hoeveel je terugbetaald krijgt, hangt af van de behandeling.
Heb je geen recht op een tegemoetkoming via de wettelijke ziekteverzekering? Dan voorziet Helan om de 5 jaar een tegemoetkoming van 10 euro per individuele sessie, met een maximum van 150 sessies. Op deze pagina lees je hoe je deze terubetaling voor logopedie aanvraagt.
Wil je meer weten over de verschillende leerstoornissen en logopedie?
Deel dit artikel
Verder lezen
2 x 2 = 4? Dyscalculie is een rekenstoornis die voorkomt bij kinderen en volwassenen. Hoewel maal- en deeltafels, optellen en aftrekken, breuken en meetkunde voor de meeste kinderen na een tijdje een automatisme worden, blijft dit voor kinderen met dyscalculie een erg moeilijke materie.
Bij sommige personen treedt er in het spraakproces een storing op waardoor de woorden met horten en stoten uitgesproken worden. Beter gekend als: stotteren.
Kinderen zijn steeds in volle ontwikkeling. Ze leren spreken en later lezen en schrijven. Bij het ene kind gaat dat al wat vlotter dan bij het andere, op zich niets om je zorgen over te maken. Behalve als de problemen blijven aanslepen. Is je kind onverstaanbaar doordat het klanken verkeerd uitspreekt? Ligt het leestempo van je kind behoorlijk laag? Of is er geen dictee dat niet vol met schrijffouten staat? Dan kan je misschien best eens met je kind naar een logopedist gaan.
Het rotavirus is niet zeldzaam. Bijna alle kinderen jonger dan 5 worden erdoor getroffen. Het is een besmettelijk virus, dat een infectie van maag en darm veroorzaakt, en koorts, diarree en braken geeft. Ook problemen met de vertering, en uitdroging komen voor.