Waarom voorlezen belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind
Blog

Waarom voorlezen belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind

Amelie .

Teamleider bij Helan Kinderopvang

Boeken en baby’s, een goed idee? Natuurlijk wel! Voorlezen aan jonge kinderen heeft tal van positieve effecten op de emotionele, cognitieve én sociale ontwikkeling. Hoe vroeger en regelmatiger er aan kinderen wordt voorgelezen, hoe groter de voordelen op lange termijn zullen zijn. En zeg nu zelf: niets gezelliger dan voor het slapengaan nog even knus bij elkaar te kruipen en te genieten van een momentje met elkaar. Maar, hoe begin je daar nu aan?

Hoe start je met voorlezen aan je kind?

Voorlezen met een baby of peuter draait om veel meer dan lezen alleen. Verhaaltjes verzinnen, liedjes zingen en versjes vertellen bij prenten: ook dat is voorlezen!  

Het ritme van je kind volgen staat centraal. De concentratiespanne is in deze ontwikkelingsfase laag en de mate van wispelturigheid hoog. Voorlezen vindt dus het best in verschillende korte voorleesmomenten plaats.

De tekst woord voor woord nalezen in een boekje, is geen must. Je hoeft zelfs niet in het begin van het boekje te beginnen! 

Boekjes voorlezen draait om meer dan dat. Het is de hele beleving die er rond hangt: een momentje van samenzijn met je baby, kleuren, vormen, klanken en textuur ontdekken via de verschillende zintuigen.

Voorlezen en in boekjes kijken, dat kan altijd en overal: voor het slapengaan, tijdens het verluieren (a.d.h.v. versjes die in de verluierhoek of badkamer hangen), in bad, in de auto, tijdens het wandelen…  

Hieronder doorlopen we de verschillende voorleesfases met telkens een aantal bruikbare boekentips van Amelie, teamleider bij Helan Kinderopvang.

Boekentips per ontwikkelingsfase

De eerste maanden (0-4) 

In de eerste maanden kijkt je baby graag naar zwart-witcontrasten in boekjes of op prenten. Je kindje vindt het aangenaam om je stem te horen wanneer je tegen hem of haar praat of zingt. Houd het boekje stil voor je baby en laat hem terwijl rustig kijken.  

Boekentips: 

 • Baby’s allereerste kijkboekje – vanaf 4 weken  
 • Baby ziet… - Kijkboekje met spiegeltje 0-6 maanden 
 • Milo ziet de wereld in zwart wit – Rowena Blyth 

Na enkele maanden  

Na een paar maanden kan je baby zelf een boekje vastpakken en verkent hij/zij het met alle zintuigen. Het boekje wordt al kijkend, voelend en proevend ontdekt. Versjes en liedjes worden gesmaakt en ook knisperboekjes zijn in deze ontwikkelingsfase geweldig!  

Boekentips:  

 • Raad eens hoeveel ik van je hou – Knuffelboek – Sam McBratney 
 • Mijn eerste knisperboekje – Anita Engelen 

Rond 1 jaar 

Rond de leeftijd van één jaar, ontdekt jouw baby een boek echt als boek. Je kindje opent en sluit het boek. Bladert door het boekje, houdt het op z’n kop en herkent vaak iets bekends op een prent. Laat je kind baas zijn van het boek, ga er in mee en benoem en wijs aan wat er gebeurt. Op deze manier pikken jonge kinderen veel nieuwe woorden op.  

Boekentips:  

 • Mijn kijkboekje, dieren 
 • Een kommetje vol fruit – Xavier Deneux  

Rond 2 jaar 

Rond deze leesfase gaat de aandacht steeds meer naar de inhoud van het boek. Terwijl je samen met het boek bezig bent, vindt je kindje het leuk om bevestigd en gestimuleerd te worden.  

Enkele hulpzinnetjes bij afbeeldingen van dieren: 

 • Hoe heet het dier? 
 • Wat zie je aan het dier? 
 • Wat doet het dier? 
 • Welk geluid maakt het dier? 
 • Waar zie je het dier? 

Enkele hulpzinnetjes bij prenten en foto’s van voorwerpen: 

 • Waar komt het voor/hoort het thuis? 
 • Wie gebruikt het? 
 • Wat kan je ermee doen? 
 • Heb jij het ook (thuis)? 
 • Waar gebruik je het voor? 

Boekentips: 

 • Nijntje tovert kleuren, een magisch badboek – Dick Bruna 
 • Mijn schuifboekje, het Huis – Nathalie Choux 
 • Beertje Bruin, wat zie jij daar? – Eric Carle 

Rond 2,5 jaar 

De tijd is aangebroken om echt voor te lezen! Je peuter begrijpt steeds beter hoe boeken lezen gaat. Maak deze momenten gezellig: op schoot, in bed, in een rustige ruimte, voorleeshoekje,… Gebaren en geluiden vindt je kindje geweldig. Het leesplezier staat voorop, in welke taal er ook wordt voorgelezen.  

Boekentips: 

 • Hoe voel jij je? Een flapjesboek over emoties – Kathy Gordon 
 • Tram BXL. Kijk en zoekboek – Marjolijn Pottie 
 • Bono op het potje – Annemie Berebrouck  

Voorlezen kan in alle vormen en talen. Belangrijkste hierbij is dat je geniet van het momentje met je baby of peuter!   

Dit artikel werd geïnspireerd door www.boekstart.be

Korting op je baby-uitzet

Als Helan-klant krijg je 50% korting op babyspullen bij Helan Zorgwinkel

Ontdek het voordeel
 

Deel dit artikel

Verder lezen

bijten bij kinderen
Blog

Bijten, dat doet pijn

Kinderen die bijten bezorgen ons zorgen. Te horen krijgen dat jouw kind is gebeten of heeft gebeten is helemaal niet fijn en kan verschillende emoties losmaken. Het bijtgedrag vraagt een investering, er is geen quick fix. Je kan wel grenzen bieden, samen onderzoeken en begeleiden. Pedagogisch coach Marthe vertelt hoe ze dat bij Helan Kinderopvang aanpakken.

Blog

Hoe ga je met driftbuien om?

Wat is dat met die driftbuien? Van waar komen ze? Hebben alle kinderen er last van? Abigail, teamleader bij Helan Kinderopvang, geeft je tips voor wanneer je kleine telg zich nog eens van zijn of haar beste kant laat zien.

kind aan het spelen
Blog

Hoe voelt jouw kindje zich in de opvang?

Als ouder wil je dat je kindje zich goed voelt in de opvang, dat het geniet van de activiteiten en dat zijn/haar ontwikkeling wordt gestimuleerd. Ziko-Vo is een volgsysteem voor baby’s en peuters dat verzorgers helpt om kindjes daarin op te volgen. Ontdek hoe ze met Ziko-Vo aan de slag gaan in de Droomtuin in Sint-Martens-Latem.

Hoe sociaal is digitaal?
Blog

Hoe sociaal is digitaal?

Erger jij je ook wel eens als je kinderen niets horen omdat ze met hun neus tegen een schermpje kleven? Je bent niet alleen.