matras en hoofdkussen kiezen
Blog

Zo kies je een matras en hoofdkussen

Slaap je slecht? Misschien ligt het wel aan je matras of hoofdkussen. Als die niet goed op je lichaam afgestemd zijn, kunnen ze je wakker houden. Of je krijgt er last van in je nek of rug. Daarom geven we je enkele ergonomische tips voor het kiezen van een goede matras en comfortabel hoofdkussen.

Zo kies je een goede matras

Slapen is heel persoonlijk, net zoals jouw matras en hoofdkussen. Er bestaat geen standaardregel die voorschrijft wat de beste matras is, waarop iedereen comfortabel slaapt. Maar er zijn wel een paar dingen waarop je kan letten om nek- en rugklachten te vermijden.

Jouw slaaphouding bepaalt de matras

De meeste mensen slapen op hun zij, 20 procent op hun rug en een klein deel van de mensen slaapt op de buik. Jouw slaaphouding bepaalt welk type matras jou het beste steun geeft. Hoe meer je rugwervels in hun natuurlijke houding kunnen liggen (de S-vorm), hoe beter voor je rug.

Ben je een rugslaper? Dan kies je best een matras die meer steun biedt in je rugholte en voldoende meebeweegt.

Zijslapers zijn gebaat met een matras waar je schouders en heupen diep genoeg in wegzakken. Heb je makkelijk last van je nek, dan slaap je beter niet op je zij, maar op je rug.

Een iets hardere matras is meer geschikt voor buikslapers. Nog beter voor je nek en rug is jouw slaaphouding aanpassen. Door op je buik te slapen, ligt je nek gedraaid. Zak je te veel door, dan wordt je rug ook veel te hol. Een paar uur in deze houding slapen is voldoende om nek- en rugklachten te veroorzaken.

Lengte van je matras

Je hebt genoeg ruimte nodig voor je hoofdkussen, anders lig je misschien wat gewrongen. Je matras is dus best 20 à 30 centimeter langer dan je eigen lengte.

Harde of zachte matras

Is je matras te zacht, dan wordt jouw wervelkolom niet correct ondersteund. De onderste rugwervels buigen door waardoor je lage rugpijn kan krijgen. Slaap je op een te harde matras, dan worden jouw schouders en bekken te veel belast en daardoor kan je ’s nachts vaker wakker worden.

Ventilatie van je matras

Je beseft het misschien niet, maar ’s nachts verlies je veel vocht. Daarom is het belangrijk om een matras te kiezen die goed ventileert, zodat het vocht dat je verlies goed wordt afgevoerd.

Hulp nodig bij het kiezen? Bij Helan Zorgwinkel geven we je graag persoonlijk advies. We bekijken jouw situatie en welke matras daar de beste keuze voor is. Kom gerust langs in onze winkels.

Zo kies je jouw hoofdkussen

Ook de keuze van een hoofdkussen is heel persoonlijk. Jouw slaaphouding bepaalt hoeveel steun je hoofd en nek nodig hebben. Test daarom altijd je kussen uit voor je iets aankoopt.

Buikslaper

Buikslapers liggen met hun hoofd dicht tegen de matras en hebben dus een laag kussen nodig dat de nek het minst belast. Slaap je op je buik dan kan je je hoofdkussen eventueel weglaten.

Zijslaper

Bij zijslapers ligt de grootste druk op de schouders. Daarom hebben ze een dik kussen nodig dat veel steun biedt aan de nek en het hoofd.

Rugslaper

Het is belangrijk dat de holte in de nek opgevuld wordt en het kussen je achterhoofd goed ondersteund. Let erop dat je kussen niette dun is, want dan valt je hoofd mogelijk te veel naar achter. Is het te dik dan wordt je kin te veel naar de borst gedrukt.

Hulp nodig bij het kiezen? Bij Helan Zorgwinkel kan je alle kussens bekijken en geven we je graag advies over wat voor jouw situatie het beste kussen is. Je kan de kussens ook rechtstreeks online bestellen.

Webinar

Dr. Inge Declercq is neuroloog en slaap- en stressexpert. In dit webinar deelt ze tips over hoe je kan deconnecteren om zo ook je slaap te verbeteren.

Herbekijk het webinar

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Ben jij een ochtend- of een avondmens?

Je beeldt het je niet in: ochtend- en avondmensen bestaan echt. Niki Antypa, docent Klinische psychologie aan de universiteit van Leiden legt uit wat dat nu precies wil zeggen.

Blog

Hoe pak je een slaapprobleem aan?

Wil je niet langer wakker liggen van een verstoorde nachtrust? Wacht dan niet te lang om professionele hulp te zoeken. Als je gedurende vier opeenvolgende weken met slaapproblemen kampt, is het tijd om een arts op te zoeken. Er bestaan verschillende behandelingen voor slaapproblemen. Ontdek hier hoe je iets kunt doen aan je slaapprobleem.

Blog

Welke slaapproblemen bestaan er?

Slapen is voor de mens onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Een nachtje slecht slapen kan een negatief effect op je concentratie en reactievermogen hebben. Op lange termijn kan slaaptekort slaapproblemen in de hand werken. Enkele tips voor een zalige nachtrust!

Blog

Tijd om slaappillen aan de kant te schuiven

Nachtrust is een van de belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid. Slaap versterkt je weerstand, verbetert je prestatievermogen en je bouwt er nieuwe energie mee op. Toch kampt 1 op 3 Belgen met acute slaapproblemen en slaapt 1 op 10 zelfs chronisch slecht. Velen grijpen naar slaappillen en dat is niet zonder gevaar.