Voeding

Ultrabewerkte voeding: makkelijk, maar niet gezond

Sommige voedingsmiddelen zijn zo bewerkt dat ze niet meer gezond zijn. Kant-en-klaar kan zeker af en toe, maar doseren is de kunst.

Bewerkt is niet altijd slecht 

De mens maakte een reuzensprong in zijn evolutie toen hij ontdekte hoe hij zijn voedsel kon bewerken. Intussen is een groot deel van wat we eten in mindere of meerdere mate bewerkt. Daar is niks mis mee. Het zorgt ervoor dat ons voedsel beter verteert, dat we het langer kunnen bewaren en dat we het sneller kunnen klaarmaken.

Diepvriesgroenten zijn een gezond alternatief dat lang bewaart en snel klaar is. Een kant-en-klare maaltijd met Nutri-Score A of B, eventueel aangevuld met wat verse groenten, is een prima keuze. 

Ultrabewerkt: beter met mate 

Toch loert er een gevaar om de hoek. Sommige voedingsmiddelen worden tegenwoordig zo bewerkt dat ze niet meer gezond zijn. Snoep, gesuikerde ontbijtgranen, snacks, sommige soorten broodbeleg en (fris)drank bevatten een overdaad aan suiker, (verzadigde) vetten en/of zout. Vaak zitten er zo goed als geen voedingsvezels, vitamines of mineralen meer in, maar wel een heleboel kleurstoffen en bewaarmiddelen. 

Deze ultrabewerkte voedingsmiddelen ondergaan allerlei ingewikkelde processen die veel verder gaan dan koken, bakken of invriezen. Het gaat om zaken als chemische modificatie, extrusie, hydrogenatie, isolatie of fractionering. Allemaal industriële processen waarbij we ons niet echt iets kunnen voorstellen. Op de etiketten staat steevast een lange lijst ingrediënten en additieven waarvan je de naam niet kunt thuisbrengen. In de meeste gevallen bevatten deze voedingsmiddelen veel calorieën, maar verzadigen ze niet. 

Ze hebben een lage voedingswaarde en horen niet thuis in een gezond eetpatroon. Af en toe snacken of snoepen is natuurlijk niet verboden. Maar doe het niet te vaak en probeer voedingsmiddelen te kiezen die zo weinig mogelijk bewerkt zijn. 

Gebruik de Nutri-Score 

  • Deze aanduiding geeft je in een oogopslag meer informatie over de voedingswaarde van een product.
  • Voedingsmiddelen met Nutri-Score A en B zijn een goede keuze. Het gaat om groenten, fruit en producten die veel voedingsvezels en/of eiwitten bevatten.
  • Van voedingsmiddelen met een Nutri-Score C of D eet je best niet te veel. Ze bevatten meer calorieën, verzadigde vetten, suikers en zout dan gezond voor je is. Ook ultrabewerkte producten vallen in deze categorie.

Meer info? 

De voedingsdriehoek geeft je info over gezonde voeding

Op zekergezond.be vind je tal van gezonde recepten

Deel dit artikel

Verder lezen

Mango-vanillesmoothie

Zin in zoet maar niet in calorie├źn? Probeer dit zoete maar gezonde sapje van voedingsexpert Sandra Bekkari.

Op zoek naar suiker op het voedingsetiket. Waarop letten?

Neem de tijd om voedingsetiketten te lezen. Hoeveel suiker zit er in de producten die je koopt? En waar moet je voor suikers vooral op letten? Wat staat er op een voedingsetiket?

Wat is glycemische index

Wat is de glycemische index van een voedingsmiddel?

Niet alle koolhydraten hebben dezelfde invloed op je bloedsuikerspiegel. De glycemische index geeft dat verschil weer. Ontdek wat goed voor je is.

Biscuits zonder suiker

Biscuits zonder suiker

Heerlijk lichte koekjes met stevia, om van te genieten, met mate... van hotelschool Ter Groene Poorte.