Blog

De invloed van eten en drinken op je tanden

Wat je eet en drinkt heeft een effect op de gezondheid van je tanden. Door de juiste keuzes te maken, hou je je gebit gezond. Ontdek hier wat je beter wel en niet eet voor een stralende glimlach.

Wat doe je beter niet

 • De hele dag door eten

  Eet maximaal vijf keer per dag. Het tandglazuur heeft immers tijd en rust nodig om te herstellen.
   
 • Veel suiker eten

  Enkelvoudige suikers worden makkelijk en snel omgezet in zuren. Zij zijn dus erg schadelijk voor je gebit. Je vindt ze in tafelsuiker en alle bereidingen die veel suiker bevatten, zoals jam, chocolade, gebak, pudding... Doe de suikertest en ontdek je suikerprofiel.
   
 • Frisdranken en sappen drinken

  Het zuur en de suiker in frisdranken en fruitsappen tasten je tandglazuur aan. Je tanden worden gevoeliger voor warm en koud, en kwetsbaarder voor gaatjes.
   
 • Iets zuurs eten vlak voor je je tanden poetst

  Eet je iets zuurs, dan moet je speeksel de tijd krijgen om het zuurgehalte in je mond te neutraliseren. Poets je te snel je tanden, dan kun je het beschermlaagje van je tanden aantasten.
   
 • Je tanden sparen als je frisdrank of sap drinkt

  Drink je toch een frisdrank of een sapje, drink dat dan bv. met een rietje of drink het snel uit in plaats van met kleine teugjes. Even naspoelen met een glas water is ook een goed idee.
   

Wat zijn gezonde keuzes?

 • Ongesuikerde dranken

  Melk, water en thee zonder suiker lessen de dorst en zijn niet schadelijk voor je tandglazuur.
   
 • Samengestelde suikers

  Samengestelde suikers of zetmelen zijn minder schadelijk voor je tanden dan enkelvoudige suikers. Ze vormen ook een belangrijk element in een gezonde voeding. Ze zitten in brood, deegwaren, rijst, aardappelen ...
   
 • Zuivelproducten

  Zuivelproducten worden algemeen aanzien als tandvriendelijk. Melk biedt zelfs bescherming tegen tandbederf, dankzij de hoge concentratie calcium en fosfor.
   
 • Gezonde eetgewoonten voor je kind

  Zeker bij kinderen, die nog van tanden moeten wisselen, zijn gezonde eet- en drinkgewoonten van belang om later een gezond gebit te kunnen ontwikkelen.
   
 • Harde groenten als snack

  Door harde rauwe groenten bijten is goed voor je tanden: het helpt om tandplak te verwijderen.

Deel dit artikel

Verder lezen

meisje poetst haar tanden
Blog

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom gaatjes

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf?

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.

tanden bleken
Blog

Je tanden bleken: de risico's

Het bleken van tanden, ook wel bleachen genoemd is zeer populair. Bleachen is echter niet zonder risico’s. Lees hieronder welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.

Blog

De eerste tandjes van je baby: wat moet je weten

Wanneer krijgt je kindje een eerste tandje en hoe weet je dat het zover is?