Gezond leven

De invloed van eten en drinken op je tanden

Wat je eet en drinkt heeft een effect op de gezondheid van je tanden. Door de juiste keuzes te maken, hou je je gebit gezond. Ontdek hier wat je beter wel en niet eet voor een stralende glimlach.

Wat doe je beter niet

  • De hele dag door eten

    Eet maximaal vijf keer per dag. Het tandglazuur heeft immers tijd en rust nodig om te herstellen.
     
  • Veel suiker eten

    Enkelvoudige suikers worden makkelijk en snel omgezet in zuren. Zij zijn dus erg schadelijk voor je gebit. Je vindt ze in tafelsuiker en alle bereidingen die veel suiker bevatten, zoals jam, chocolade, gebak, pudding... Doe de suikertest en ontdek je suikerprofiel.
     
  • Frisdranken en sappen drinken

    Het zuur en de suiker in frisdranken en fruitsappen tasten je tandglazuur aan. Je tanden worden gevoeliger voor warm en koud, en kwetsbaarder voor gaatjes.
     
  • Iets zuurs eten vlak voor je je tanden poetst

    Eet je iets zuurs, dan moet je speeksel de tijd krijgen om het zuurgehalte in je mond te neutraliseren. Poets je te snel je tanden, dan kun je het beschermlaagje van je tanden aantasten.
     
  • Je tanden sparen als je frisdrank of sap drinkt

    Drink je toch een frisdrank of een sapje, drink dat dan bv. met een rietje of drink het snel uit in plaats van met kleine teugjes. Even naspoelen met een glas water is ook een goed idee.
     

Wat zijn gezonde keuzes?

  • Ongesuikerde dranken

    Melk, water en thee zonder suiker lessen de dorst en zijn niet schadelijk voor je tandglazuur.
     
  • Samengestelde suikers

    Samengestelde suikers of zetmelen zijn minder schadelijk voor je tanden dan enkelvoudige suikers. Ze vormen ook een belangrijk element in een gezonde voeding. Ze zitten in brood, deegwaren, rijst, aardappelen ...
     
  • Zuivelproducten

    Zuivelproducten worden algemeen aanzien als tandvriendelijk. Melk biedt zelfs bescherming tegen tandbederf, dankzij de hoge concentratie calcium en fosfor.
     
  • Gezonde eetgewoonten voor je kind

    Zeker bij kinderen, die nog van tanden moeten wisselen, zijn gezonde eet- en drinkgewoonten van belang om later een gezond gebit te kunnen ontwikkelen.
     
  • Harde groenten als snack

    Door harde rauwe groenten bijten is goed voor je tanden: het helpt om tandplak te verwijderen.

Deel dit artikel

Verder lezen

Vijf weetjes over Dentalia Plus

Ben je verzekerd voor extra tandzorgkosten via Dentalia Plus en wil je weten hoe je optimaal kunt genieten van je verzekering? Wij leggen je snel uit hoe het in elkaar zit.

Wat is een tandverzekering en waarom heb je ze nodig?

Een jaarlijks bezoek aan de tandarts is voor iedereen een goed idee, maar misschien heeft iemand in je gezin wel meer tandzorg nodig? Een tandverzekering is dan een goede extra bescherming: je kiest sowieso voor de beste tandzorg, zonder zorgen om de kosten.

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.