News

Bescherm je tegen de eerste zonnestralen

De eerste zonnestralen zijn op komst. Heerlijk, maar niet zonder gevaar, want de uv-stralen kunnen huidkanker veroorzaken. De Stichting tegen Kanker deelt tips om toch van de zon te genieten, mits de nodige bescherming.

In 2019 stierven 305 mensen aan huidkanker in België. Het is de meest voorkomende kanker en treft 1 op 5 Belgen voor de leeftijd van 75 jaar. In veel gevallen ontstaat huidkanker door overmatige blootstelling aan uv-stralen, komende van de zon.

Ook al is de zon nuttig voor de aanmaak van vitamine D, toch blijft ze schadelijk voor de huid. Een overmatige blootstelling aan zonlicht kan na jaren huidkanker veroorzaken.

Maar wist je dat 70 % van de huidkankers wereldwijd te voorkomen is door goede preventieve bescherming? Hiervoor moet je rekening houden met 3 zaken:

1. Zon weren

Blijf tussen 12 en 15 uur zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op. Wees ervan bewust dat, zelfs in de schaduw, omgevingsstraling van bijvoorbeeld water, zand en sneeuw de blootstelling aan de zon verhogen. 

2. Kleren

Bedek je huid met beschermende kledij, draag een hoed of pet en een zonnebril met uv-bescherming. Dicht geweven stof beschermt beter. 

3. Smeren

Smeer je om de 2 uur royaal in met zonnebrandcrème (minstens factor 30, met UVA- en UVB-filters en waterbestendig). Vergeet de lippen en de oren niet. Zonnebrandcrèmes geven geen volledige bescherming en werken alleen in combinatie met schaduw en kledij. Smeer je zeker in na het zweten, zwemmen en afdrogen.

Buitenwerkers

Ben je tuinman, werkzaam in de bouw of beoefen je een andere job in de buitenlucht? Dan loop je meer kans op zonnebrand en dus ook op huidkanker. Vergeet je niet in te smeren en herhaal dit vooral vaak genoeg gedurende de dag.

Alles over veilig zonnen

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.