News

Bijwerkingen door vaccinaties: amper in 1 op de 10.000 gevallen

De voorbije 10 jaar heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) amper 989 meldingen gekregen over bijwerkingen door vaccinaties bij kinderen en jongeren. Het is duidelijk dat de voordelen van vaccinatie de nadelen ruimschoots overstijgen.

Enorm weinig meldingen

Nog geen duizend meldingen over bijwerkingen door vaccinatie bij kinderen en jongeren op 10 jaar tijd… “In vergelijking met de immense schaal waarop in België wordt gevaccineerd, is dat zeer weinig”, verduidelijkt professor Thierry Christiaens, farmacoloog aan de Universiteit Gent. Het FAGG benadrukt nog een keer dat vaccinaties beschermen tegen levensgevaarlijke ziektes. De voordelen overstijgen dus ruimschoots de nadelen. 

Wantrouwen neemt toe…

Deze cijfers komen op het goede moment. Uit een nieuwe Eurobarometer blijkt dat de mythes over vaccinatie nog altijd bestaan en het wantrouwen bij de Europeanen zelfs nog toeneemt. Zo gelooft 34% van de Belgen dat vaccins het immuunsysteem overbelasten en verzwakken, terwijl dat absoluut niet klopt. De Europese mazelenepidemie is het beste bewijs van de tol die een slechte bescherming tegen deze ziekte kan eisen. 

Meer info

Waarom vaccinaties zo belangrijk zijn? Je leest er alles over op www.laatjevaccineren.be.

Deel dit artikel

Tags
Vaccin

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.

Blog

Raadpleeg je online gezondheidsgegevens op My Health Viewer

Welke vaccinaties heb je al gekregen? Welke medicatie moet je nemen? Wat is het resultaat van je laatste deelname aan een bevolkingsonderzoek? Je kan het allemaal nagaan op My Health Viewer, een online toepassing die de ziekenfondsen ontwikkelden op vraag van de Vlaamse overheid.

Blog

Checklist: stel doktersafspraken en check-ups niet uit

De versoepelingen in het kader van de coronacrisis zijn al een tijdje ingezet. Het is belangrijk om doktersafspraken en preventieve check-ups niet uit te stellen. We geven graag een overzicht.