News

Stop met roken via Buddy Deal

Bijna 1 op 5 Belgen rookt nog steeds. Daarom lanceert Stichting tegen Kanker de tweede editie van Buddy Deal, een nationale campagne om mensen aan te moedigen om te stoppen met roken. Het doel van deze campagne is om rokers en hun omgeving samen de handen in elkaar te laten slaan. Er zijn in België 2 miljoen ex-rokers die reeds van hun nicotineverslaving af zijn. Het is dus mogelijk! Net als vorig jaar wordt aan rokers gevraagd om in mei een maand lang te stoppen met roken met de steun van een buddy. Dat kunnen vrienden, familie, collega’s zijn aan wie wordt gevraagd om steun en een tegenprestatie aan te bieden.

Hoe werkt Buddy Deal?

Rokers willen niet altijd stoppen met de hulp van een tabakoloog of andere zorgverlener. Daar is niets mis mee. De overgrote meerderheid van de rokers probeert zelf te stoppen. En hoe meer pogingen ze ondernemen, hoe groter de kans dat ze er uiteindelijk in slagen!

Buddy deal is in dit kader laagdrempelig. De roker verbindt zich ertoe om een maand niet te roken met de hulp van een buddy. Het is bewezen dat een maand stoppen met roken de slaagkans met factor 5 vergroot.  Veel ex-rokers zeggen bovendien dat het ze nooit was gelukt zonder de steun van een vriend of familielid ... Twee redenen waarom de campagne Buddy Deal in 2022 werd gelanceerd.

Schrijf je in

Voor editie 2023 kan je je tussen 1 en 30 april samen met je buddy inschrijven via de website.

Na je inschrijving ontvang je per e-mail waardevolle tips om jouw doel te bereiken, nl. volhouden tot het eind. En op 31 mei kunnen de "stoppers voor een maand” zich verheugen op de tegenprestatie van de buddy.

Waarom is stoppen met roken zo belangrijk?

Roken kan leiden tot kanker (19% van alle kankers wordt veroorzaakt door roken) maar ook tot hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. Elk jaar sterven in België ongeveer 15.000 rokers voortijdig als gevolg van roken. De levenskwaliteit kan bovendien ernstig worden aangetast door deze verslaving.

Stoppen met roken is op elk moment een goede beslissing. Lijkt definitief stoppen moeilijk, dan is een maand misschien wel haalbaar.

Tijdens één maand zijn de positieve effecten al duidelijk voelbaar:         

  • Na 24 uur beginnen de longen zichzelf te reinigen.
  • Na 48 uur verbetert de reuk- en smaakzin.
  • Na 72 uur kan je vrijer ademen en word je minder snel kortademig.
  • Na 2 tot 12 weken verbetert de algemene bloedcirculatie.
  • Na 1 jaar is je risico op een hartziekte met de helft gedaald
  • Na 5 jaar is je risico op een beroerte met de helft gedaald. Ook het risico op kanker in je mond, slokdarm en blaas is met de helft verminderd.
  • Na 10 jaar is je risico op longkanker met de helft afgenomen. Je risico op een beroerte is nu even groot als voor iemand die niet rookt.

Meer info over de positieve gevolgen

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.