News

Gezonde levensjaren gaan letterlijk en figuurlijk in rook op

Een enquête van Sciensano had al eerder aangetoond hoe de coronacrisis een invloed had op onze leefstijl en ons welzijn. Zo is het gebruik van alcohol, tabak, drugs en slaap- of kalmeringsmiddelen, toegenomen sinds de coronacrisis.

"Ongeveer 50 à 60% van de rokers heeft tijdens de coronacrisis hun rookgewoonten veranderd. Tussen 32% en 39% van de rokers geeft aan meer te roken in vergelijking met de periode voor de coronacrisis, terwijl slechts 16 à 20% aangeeft minder te roken De crisis heeft daarmee een grotere invloed op de rookgewoonten dan op het alcoholgebruik"

Bron: report5covid-19 van Sciensano.

Cijfers van de rookenquête van Stichting tegen Kanker, die peilt naar het rookgedrag van de Belg en naar de draagvlak voor beleidsmaatregelen inzake roken, toont aan dat er in 2021 een hogere rookprevalentie was dan in het jaar 2019, voor er sprake was van COVID-19. 
Indien deze gedragsveranderingen aanhouden kunnen ze een reëel risico en een zware negatieve impact hebben op de gezondheid.

De vervuiler betaalt

Stichting tegen kanker: “Ook al zou het verkoop van sigaretten van vandaag op morgen stoppen, zouden de financiële gevolgen van het huidige rookgedrag nog lang meegaan, voor iedereen. Zowel voor de rokers, de bedrijven door absenteïsme en voor de overheden door de vele ziektekosten ten gevolge van het roken. Daarom moeten we de tabaksindustrie laten betalen voor de gezondheidsschade die ze aanrichten, en dit onder de vorm van een nieuwe heffing, volgens het principe van “de vervuiler betaalt”. Iets dat juridisch perfect haalbaar is.”

Stoppen met roken, het kan!

Wil je stoppen met roken? Dan sta je er niet alleen voor. Je hebt zelfs tot 4 keer meer kans om succesvol te stoppen met roken wanneer je je laat begeleiden door een tabakoloog.
Een tabakoloog kan jou helpen om een rookstoppoging vol te houden. Deze rookstopbegeleider is een professional die je op een deskundige manier begeleidt tijdens het rookstopproces. Een tabakoloog kijkt naar jouw specifieke situatie en mogelijkheden. Op basis van jouw noden krijg je een begeleiding op maat.

Wist je dat je recht hebt op een financiële tussenkomst indien je je laat bijstaan door een erkende tabakoloog?

  •  In Vlaanderen heb je elk jaar echt op 4 uur individuele begeleiding of 12 uur begeleiding in groep. Je moet wel een tabakoloog raadplegen die is opgenomen in de lijst van geregistreerde tabakologen. 
  • Toch liever in groep? Op de website van de Vlaamse vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) kunt u kijken of er in uw buurt een cursus doorgaat.
  • In Brussel: elke Brusselaar heeft recht op 8 terugbetaalde rookstopsessies in de loop van 2 kalenderjaren. Hiervoor moet je aangesloten zijn een ziekenfondsen en een erkende Brusselse tabakoloog raadplegen.
  • Tabakstop.be: bel gratis naar 0800 111 00.

Deel dit artikel

Verder lezen

02 april
Blog

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

17 januari
Blog

Corona veiligheidsmaatregelen in je Helan kantoor

Je Helan-kantoor is op dit moment alleen open op afspraak. Ontdek hier de veiligheidsmaatregelen voor jouw gezondheid en die van onze medewerkers. Liever advies op afstand? Vraag advies via videogesprek.

voeten in water
Blog

Op zoek naar dat vakantiegevoel

Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?

Blog

Testen op corona: wat zijn sneltesten en zelftesten?

Maak je je zorgen over je gezondheid of heb je symptomen die op corona kunnen wijzen? Dan is er maar 1 basisregel: vraag eerst advies aan je huisarts. Zelf beginnen testen met zelftests die je kan kopen is geen goed idee. Maar wat zijn die sneltesten en zelftest precies? En wanneer zijn ze nuttig?