News

Vaker naar de dokter door fijn stof in de lucht

Een nieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, waaronder Helan Onafhankelijk Ziekenfonds, toont aan dat we vaker naar de dokter gaan naarmate er meer fijn stof in de lucht is. Het is dus hoog tijd om de fijnstofvervuiling aan te pakken, niet alleen voor onze gezondheid, maar ook om de kosten voor de ziekteverzekering naar beneden te krijgen.

Luchtverontreiniging vormt het grootste milieugezondheidsrisico voor de Europese bevolking. In 2021 bracht de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) de toegelaten norm voor fijnstofvervuiling dan ook terug van 10 naar 5 microgram per kubieke meter. Maar volgens de huidige politieke ambities zou Europa deze normen pas tegen 2050 willen behalen. Op woensdag 13 september stemt het Europees Parlement over een herziening van de Europese normen, die sinds 2008 niet meer aangepast werden. We zien dit als het aangewezen moment om de impact van fijn stof op onze samenleving onder de aandacht te brengen. Wachten tot 2050 om actie te ondernemen, is geen optie.

Minder doktersbezoeken bij dalende fijnstofwaarden en boomrijke wijken

De recente studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, in samenwerking met onderzoekers verbonden aan KU Leuven, UHasselt en de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL), toont aan dat we minder vaak naar de dokter gaan als de fijnstofwaarden dalen. Maar naast fijnstofvervuiling is er nog een belangrijke factor die de volksgezondheid beïnvloedt: de aanwezigheid van groene ruimte. Wie in een wijk woont met meer dan 30% boombedekking, gaat minder naar de dokter.

Vermijdbare kosten voor de ziekteverzekering

Werken aan een betere luchtkwaliteit is niet alleen goed voor de volksgezondheid, maar ook voor de financiële duurzaamheid van de ziekte- en invaliditeitsverzekering.

Christian Horemans, expert milieu en gezondheid bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen: “De herziening van de Europese normen voor luchtkwaliteit is een enorme opportuniteit om onze gezondheid te beschermen. Een versnelde verwezenlijking van de nieuwe WHO-normen tegen 2030 moet nagestreefd worden. Hopelijk zal dit ook de mening zijn van het Europese Parlement op 13 september. Meer ambitie tonen dan de huidige deadline van 2050, is absoluut noodzakelijk. De impact op de samenleving is te groot om nog 27 jaar te wachten.”

Lees meer over deze studie op de website van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.