News

Het gevaar van huishoudmiddelen is vaak onbekend

Lijmen, javel en ontsmettingsmiddel zijn producten die je misschien thuis hebt staan en dagelijks gebruikt. Ooit het etiket ervan gelezen? Het Antigifcentrum nam een enquête af en wil gebruikers bewust maken van de gevaren, die weliswaar vermeld staan op het etiket.

We gaan er snel van uit dat producten zoals schoonmaak- en wasmiddelen amper gevaarlijk zijn omdat ze vrijwel overal aangekocht kunnen worden, maar de realiteit is anders. Elk jaar gebeuren er in België meer dan 10.000 ongevallen met huishoudproducten. Ongevallen die vermeden kunnen worden als we de etiketten zouden lezen. Die bevatten belangrijke informatie.

Maar wat weten mensen echt over het gebruik van ontsmettingsmiddelen? Uit een enquête van het Antigifcentrum blijkt dat de Belg eigenlijk maar weinig weet over ontsmettingsmiddelen en ze daardoor vaak fout gebruikt.

Het belang van etiketten

Uit de enquête van het Antigifcentrum blijkt dat Belgen geen etiketten lezen. Ze vinden de tekst te moeilijk, te klein of begrijpen de informatie niet. Anderen kiezen er ook bewust voor om het etiket niet te lezen, omdat zij het product kennen. En toch… worden sommige producten niet goed gebruikt. 

Bij ontsmettingsmiddelen voor persoonlijke hygiëne, bijvoorbeeld, zijn veel mensen niet op de hoogte van de gebruiksaanwijzingen voor de nodige contacttijd voor een doeltreffende werking.

Of zijn er mensen die denken dat ontsmettingsmiddelen een reinigende werking hebben, wat ook niet het geval is. Of is het mengen van twee producten een gewoonte, terwijl de werking van beiden kan verminderen. Redenen genoeg om etiketten wel te lezen.

Ongevallen vermijden

Meer dan 30 ongevallen per dag, die op een of ander manier vermeden kunnen worden.

Hier zijn enkele tips:

  • Leer symbolen herkennen en check ze op de verpakking
  • Bewaar de oorspronkelijke verpakking
  • Bewaar buiten het bereik van kinderen, zij zijn de grootste slachtoffers
  • Check ook eens oude producten
  • Verlucht de ruimte
  • Houd ontvlambare producten uit de buurt van vuur
  • Eet of drink nooit terwijl je chemische producten gebruikt
  • Leer je kinderen welke de gevaarlijke producten zijn en hoe je ze herkent

Meer informatie of tips over het gebruik van chemische huishoudproducten vind je hier: Lezen voor gebruik kan levens redden

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.