Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Vanaf 1 februari 2024 kunnen kinderen en jongeren tot en met 23 jaar met lichte tot matige psychologische klachten gratis naar een geconventioneerde psycholoog of orthopedagoog. Met die maatregel wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke psychologische zorg sneller en dichter bij onze kinderen en jongeren brengen om zo langdurige psychologische problemen te vermijden.
Je hebt geen voorschrift of brief van de huisarts nodig. Je kan je rechtstreeks aanmelden bij een erkend psycholoog of orthopedagoog in je buurt. De lijst van geconventioneerde psychologen of orthopedagogen voor kinderen dat de conventie met het RIZIV heeft ondertekend vind je hier.
Je vindt geconventioneerde psychologen en orthopedagogen in bijna elke gemeente. Ze werken vanuit hun eigen spreekkamer, op een school, in een bedrijf, bij een sportclub… Als je je niet kan verplaatsen, is zorg bij jou thuis bij sommige psychologen en orthopedagogen ook mogelijk. Je kan ook zorg krijgen in een andere gemeente of provincie als je niet de juiste specialiteit vindt bij jou in de buurt. Het doel van van het aanbod is vooral dat je zo gemakkelijk mogelijk hulp kan zoeken en vinden.
Afhankelijk van je nood heb je recht op 10 à 20 individuele sessies per jaar en een onbeperkt aantal groepssessies. De sessies vinden plaats in de spreekkamer van de psycholoog/orthopedagoog, op een plek bij jou in de buurt of online via videobellen.
Het aanbod richt zich op een diverse groep kinderen en jongeren. Zo kan je het thuis heel goed hebben, maar op school gedurende lange tijd gepest worden. Dan ben je kwetsbaar en loop je een risico op de ontwikkeling van psychische problemen en is het belangrijk om vroeg geholpen te worden. Even goed kan een kind een ouder verliezen, of de eerste signalen van een eetstoornis ontwikkelen.
De eerste sessie bij de psycholoog en orthopedagoog was al gratis, maar voor verdere psychologische zorg in de eerste lijn wordt het aanbod voor kinderen en jongeren tot en met de leeftijd van 23 jaar voortaan voor alle sessies gratis. Deze stap wordt onder meer voorgesteld omwille van de eenvoud: de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) konden in de scholen al een aanbod organiseren zonder remgeld, dit wordt nu ook mogelijk naar andere zorg voor kinderen en jongeren, buiten de scholen: in andere ontmoetingsplaatsen waar veel jongeren komen, maar ook in de praktijken van psychologen en orthopedagogen. Bovendien blijkt voor sommige kinderen en jongeren in precaire gezinssituaties, het remgeld echt een drempel te zijn om hulp te zoeken.
"Het doel van de hervorming is het toegankelijker maken van geestelijke gezondheidszorg en ze laagdrempelig, lokaal en dichtbij de leef-, leer- en speelomgeving van kinderen en jongeren te brengen. Daarom willen we klinisch psychologen en orthopedagogen ook buiten de muren van hun praktijk aan het werk zetten om zo langdurige psychologische problemen te vermijden. Dat is wat deze hervorming moet doen”, zegt minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.
Deel dit artikel
Verder lezen
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.
Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.