Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Wereldwijd heeft ongeveer 10% van de bevolking een vorm van nierschade. 90% van deze mensen is zich hier niet van bewust. Dat betekent dat 1 miljoen Belgen nierschade hebben zonder dit te beseffen. Onze nieren spelen een belangrijke rol in ons lichaam, die vaak over het hoofd wordt gezien.
Nieren zijn het zuiveringsstation van ons lichaam, die ervoor zorgen dat alle organen in optimale omstandigheden kunnen functioneren. Ze filteren de afvalstoffen uit het bloed, verwijderen ze via de urine en zorgen voor de precieze samenstelling van je lichaamsvochten. Maar wat als er een verstoring ontstaat bij de zuivering?
Nieren die niet meer goed functioneren kunnen de samenstelling van je lichaamsvochten verstoren. Hierdoor kunnen vocht en afvalstoffen zich opstapelen en langzaam storingen in de werking van je lichaam aanbrengen. En hoe slechter je nieren werken, hoe groter de problemen zullen worden. Afhankelijk van de schade aan de nieren, zal dialyse of een transplantatie nodig zijn.
Nierschade wordt niet meteen opgemerkt. Het is een langzaam proces waarbij de nierfunctie al voor meer dan 75% verloren is gegaan, dat de klachten zullen ontstaan. Misselijkheid, spierkrampen, infecties,…
Dit zijn slechts enkele symptomen die kunnen wijzen op nierfalen, waardoor mensen niet meteen de link leggen met hun nieren. Daarom is het belangrijk om je nieren te laten screenen. Zeker als je diabetes, een hoge bloeddruk of hart-en vaatziekten hebt.
Ook als je ouder bent dan 50 jaar, overgewicht hebt of je familieleden hebt met nierproblemen, laat je best jaarlijks je nieren screenen. Want een opstappeling van risicofactoren, versterken elkaar en kunnen de kans op nierfalen vergroten.
Je nieren screenen kan je gemakkelijk bij je huisarts. Je vraagt hiervoor een urinetest om chronische nierfalen op te sporen en klaar.
Als de ziekte tijdig wordt vastgelegd kan een aangepaste behandeling worden opgestart, waarbij er ook rekening moet worden gehouden met levensstijl. Patiënten worden geadviseerd om niet te roken, zoutarm te eten en dagelijks te bewegen.
Ook kunnen medicijnen de voortgang van de ziekte vertragen. Met aangepaste behandeling kan het verloop van nierschade gunstig worden beïnvloed en zo nierdialyse of transplantatie worden voorkomen.
Deel dit artikel
Verder lezen
Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.
Wat is het toppunt van wintermagie voor onze kindjes? Juist, een wit tapijt van donzige sneeuwvlokken. Een witte winter was er dit jaar helaas nog niet bij. Maar als de sneeuw vanzelf niet naar onze kapoentjes komt, dan zorgen wij er wel voor!