News

Nieuwigheden in verband met de screening naar baarmoederhalskanker

In de loop van 2025 wordt een nieuwe screeningmethode voor baarmoederhalskanker ingevoerd en deze wijziging gaat gepaard met nieuwe aanbevelingen rond screening.

Tot nu toe werd elke vrouw tussen 25 en 64 jaar aangeraden om elke 3 jaar een uitstrijkje te laten maken bij haar huisarts of gynaecoloog.

Hierbij worden cellen van de baarmoederhals verzameld, die dan binnen een erkend laboratorium geanalyseerd worden met een cytologische test en, als de resultaten afwijkend zijn, ook met een HPV-test.

Voortaan zullen vrouwen tussen 30 en 64 jaar aangeraden worden elke 5 jaar een uitstrijkje te laten nemen. Het uitstrijkje wordt dan meteen getest op humaan papillomavirus (HPV).

Voor jonge vrouwen tussen 25 en 29 jaar blijft de screening hetzelfde: een uitstrijkje met cytologische analyse om de 3 jaar wordt nog steeds aanbevolen, omdat HPV vaker voorkomt maar ook vaak spontaan verdwijnt.

Deze verandering is gebaseerd op wetenschappelijke aanbevelingen en deze onderzoeken worden volledig terugbetaald.

In de regio's worden verschillende gesprekken tot stand gebracht en initiatieven genomen om mensen aan te moedigen deel te nemen aan screening. In Wallonië en Brussel zijn besprekingen en proefprojecten aan de gang om zelftests vanaf 2025 in te voeren.

In Vlaanderen zijn besprekingen en proefprojecten aan de gang om zelftests in te voeren. Verder worden uitnodigingen voor een uitstrijkje rechtstreeks naar de patiënten thuis gestuurd die de afgelopen 3 jaar geen uitstrijkje hebben gedaan. 

Wist je dat... ?

  • De HPV-test de aanwezigheid van humaan papillomavirus opspoort in een staal van de baarmoederhals. Het is een betrouwbare test die in veel landen wordt gebruikt en een nauwkeurigere screening biedt.
  • Bij gynaecologische cytologie wordt een staal van de baarmoederhals microscopisch onderzocht om kanker of letsels die zich tot baarmoederhalskanker kunnen ontwikkelen, op te sporen.

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.