Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Vanaf 1 juli 2023 kunnen oncologische patiënten of patiënten met antibioticatherapie thuis zorg krijgen. Op die manier kunnen patiënten tijdens de behandeling in hun vertrouwde omgeving blijven. De thuishospitalisatie gebeurt onder strikte voorwaarden en toezicht van de arts in het ziekenhuis.
De patiënt die thuis zorg krijgt, moet zich niet meer verplaatsen naar het oncologisch dagziekenhuis. Maar hij moet ook niet meer langer blijven voor een antibioticatherapie. Op die manier kan de persoon dagelijkse activiteiten blijven doen.
Kwetsbare patiënten in woonzorgcentra, hersteloorden of psychiatrische verzorgingstehuizen, moeten ook niet meer naar het ziekenhuis gebracht worden.
Op de antibiotica of antitumorale geneesmiddelen betaalt de patiënt geen remgeld. Het kan wel zijn dat hij remgeld betaalt op verpleging, noodzakelijke geneesmiddelen en medische hulpmiddelen die van de ziekenhuisapotheker komen.
Kwaliteit en veiligheid zijn heel belangrijk in de medische zorg. Daarom moet aan verschillende voorwaarden voldaan worden bij thuishospitalisatie. Iedereen in het zorgteam werkt samen om die kwaliteit en veiligheid te verzekeren.
De behandelend arts of de verpleging bespreekt de optie op thuishospitalisatie met de patiënt. Dat gebeurt in samenspraak met de huisarts, maar het is de specialist van het ziekenhuis die beslist. Als de patiënt kiest voor thuishospitalisatie, gaat het team een plan opmaken. Wanneer de huisapotheker bekend is, zal hij ook op de hoogte gebracht zijn.
Thuishospitalisatie kan vanaf 1 juli 2023. Er zal gekeken worden of er andere behandelingen op dezelfde manier kunnen gebeuren zodat de patiënt kan kiezen om in alle rust, comfort en privacy van de eigen woning te blijven.
Deel dit artikel
Verder lezen
Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.