Ziek

Flexibelere terugbetaling stomamateriaal

Ongeveer 25.000 personen gebruiken elke dag een zogenaamd zakje en stomamateriaal na een heelkundige ingreep. De ziekteverzekering betaalt dat materiaal terug. Vanaf 1 april 2021 zal die terugbetaling flexibeler en meer gepersonaliseerd verlopen.

Vandaag wordt stomamateriaal terugbetaald aan de hand van een maximumaantal af te leveren stuks per product. Vanaf 1 april zal hiervoor een gepersonaliseerd systeem worden gebruikt.

In een “virtuele portefeuille” krijg je een budget dat je kan gebruiken om materiaal te bestellen. Je kan dus zelf kiezen welke producten je gebruikt van de vermelde lijst. Tijdens de eerste drie maanden is er een hoger budget beschikbaar omdat het dan vaak nog om een leerfase gaat.

De derdebetalersregeling blijft ook van toepassing: je hoeft dus niet zelf te betalen voor de producten waarop je recht hebt. Tot en met 31 maart kan je het stomamateriaal nog krijgen via de gebruikelijke manier. Vanaf 1 april gaat de bestelling volgens het nieuwe systeem.

Om toegang te krijgen tot dit nieuwe systeem heb je een nieuw voorschrift nodig, dat je nu al kan afhalen bij je behandelende arts.

Deel dit artikel

Verder lezen

Hoe een ergotherapeut je weer op weg helpt

Indien je belemmerd wordt om je dagelijkse activiteiten te doen, kan een ergotherapeut je helpen om deze weer goed op te pikken. De ergotherapeut stemt zijn kunnen af op jouw wensen en problemen. Ergotherapie is zorg op maat voor zowel kinderen als volwassenen.

Wat is remgeld?

Je hebt ongetwijfeld al gehoord van remgeld, maar wat is remgeld? En wanneer heb je recht op remgeldvermindering? We vertellen het je graag.

Tips van de diëtist

We gaan vaak naar een diëtist als we wat kilootjes willen verliezen. Maar een diëtist helpt je niet alleen om te vermageren. Ook voor gezond en evenwichtig voedingsadvies kun je bij een diëtist terecht.

Anticonceptiemiddelen: welke zijn er allemaal?

Zodra een meisje ongesteld wordt, kan ze bij onbeschermde seks zwanger raken. Bescherming bij het vrijen is hoe dan ook belangrijk. Van 'de pil' bestaan er heel wat verschillende soorten. Kies met je arts of gynaecoloog een gepast anticonceptiemiddel.