Gezond leven

Tandbederf en cariës: zo ontstaan gaatjes

De meeste tandproblemen ontstaan door cariës en tandplak. Niet alleen je tanden, maar ook je tandvlees kan aangetast worden. Poets je tanden goed en ga regelmatig naar de tandarts om gaatjes en andere problemen te voorkomen.

De natuurlijke vijanden van je tanden

Tandplak

Tandplak is een ophoping en verharding van bacteriën uit voedselresten. Tandplak maakt de tanden lelijk en is schadelijk voor je tanden. Het kan leiden tot irritatie, bloedend of geïnfecteerd tandvlees, tandvlees dat omhoog kruipt, ... Langdurige aanwezigheid van tandplak leidt tot cariës, of gaatjes in je tanden.  

Cariës

  • De mond vormt de biotoop van verschillende soorten bacteriën die zich voeden met etensresten. Als die bacteriën zich vermenigvuldigen, ontstaat bacterieel tandplak dat zuur afscheidt, vooral als je gesuikerde voedingsstoffen eet. Dat zuur beschadigt het tandglazuur: meteen het eerste stadium van cariës (gaatjes).
     
  • Cariës tast het tandglazuur aan. Dit gebeurt progressief: eerst wordt het tandglazuur aangetast, vervolgens het tandbeen en uiteindelijk het tandmerg. In een verregaand stadium kan cariës ook de tandwortel, de beenderen of de ligamenten aantasten. Hoe meer de tand is aangetast, hoe meer pijn je hebt. 
     
  • Sommige mensen ontwikkelen gemakkelijker cariës: personen met een dunne laag tandglazuur, personen waarvan de tanden niet mooi recht staan, personen waarvan het tandglazuur dof is.

Zo bescherm je je tanden

  • Cariës ontwikkelt zich progressief en is soms moeilijk te zien. Ga 2 maal per jaar langs bij de tandarts. Die zal je gebit controleren op de aanwezigheid van cariës en de ontwikkeling ervan afremmen. Hij kan ook, indien nodig, tandplak verwijderen.
     
  • Restjes van gesuikerde voedingsstoffen bevorderen de ontwikkeling van cariës. Enkel door regelmatig en goed te poetsen kun je het laagje bacteriën verwijderen.
     
  • Vraag aan je tandarts om een persoonlijk plan voor jou op te stellen om het risico op cariës in te schatten. Dat plan omvat o.a. een speekseltest, een beoordeling van de kwaliteit van het tandglazuur, de inplanting en de dichtheid van je tanden, je algemene gezondheidstoestand en een overzicht van de geneesmiddelen die je neemt. Heb je een gevoelig gebit? Dan kan een tandverzekering je beschermen tegen al te hoge kosten.

Alles wat je moet weten over tandcorrecties

Ontdek waarom een gezond gebit belangrijk is in ons e-book met alle informatie over orthodontie en tandcorrecties!

Het is nooit te laat om je tanden te corrigeren

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Tags
Tanden

Verder lezen

Vijf weetjes over Dentalia Plus

Ben je verzekerd voor extra tandzorgkosten via Dentalia Plus en wil je weten hoe je optimaal kunt genieten van je verzekering? Wij leggen je snel uit hoe het in elkaar zit.

Wat is een tandverzekering en waarom heb je ze nodig?

Een jaarlijks bezoek aan de tandarts is voor iedereen een goed idee, maar misschien heeft iemand in je gezin wel meer tandzorg nodig? Een tandverzekering is dan een goede extra bescherming: je kiest sowieso voor de beste tandzorg, zonder zorgen om de kosten.

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom cariës

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf? Om dit te voorkomen is het aangeraden om twee keer per dag je tanden te poesten met een fluoridetandpasta aangepast voor je leeftijd. De Hoge Gezondheidsraad hernieuwde haar aanbevelingen rond fluoride.

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.