Blog

Tandbederf en cariës: zo ontstaan gaatjes

De meeste tandproblemen ontstaan door cariës en tandplak. Niet alleen je tanden, maar ook je tandvlees kan aangetast worden. Poets je tanden goed en ga regelmatig naar de tandarts om gaatjes en andere problemen te voorkomen.

De natuurlijke vijanden van je tanden

Tandplak

Tandplak is een ophoping en verharding van bacteriën uit voedselresten. Tandplak maakt de tanden lelijk en is schadelijk voor je tanden. Het kan leiden tot irritatie, bloedend of geïnfecteerd tandvlees, tandvlees dat omhoog kruipt, ... Langdurige aanwezigheid van tandplak leidt tot cariës, of gaatjes in je tanden.  

Cariës (gaatjes)

 • De mond vormt de biotoop van verschillende soorten bacteriën die zich voeden met etensresten. Als die bacteriën zich vermenigvuldigen, ontstaat bacterieel tandplak dat zuur afscheidt, vooral als je gesuikerde voedingsstoffen eet. Dat zuur beschadigt het tandglazuur: meteen het eerste stadium van cariës (gaatjes).
   
 • Carïes tast het tandglazuur aan. Dit gebeurt progressief: eerst wordt het tandglazuur aangetast, vervolgens het tandbeen en uiteindelijk het tandmerg. In een verregaand stadium kan cariës ook de tandwortel, de beenderen of de ligamenten aantasten. Hoe meer de tand is aangetast, hoe meer pijn je hebt. 
   
 • Sommige mensen ontwikkelen gemakkelijker gaatjes: personen met een dunne laag tandglazuur, personen waarvan de tanden niet mooi recht staan, personen waarvan het tandglazuur dof is.

Zo bescherm je je tanden

 • Cariës ontwikkelt zich progressief en is soms moeilijk te zien. Ga 2 maal per jaar langs bij de tandarts. Die zal je gebit controleren op de aanwezigheid van gaatjes en de ontwikkeling ervan afremmen. Hij kan ook, indien nodig, tandplak verwijderen.
   
 • Restjes van gesuikerde voedingsstoffen bevorderen de ontwikkeling van gaatjes. Enkel door regelmatig en goed te poetsen kun je het laagje bacteriën verwijderen.
   
 • Vraag aan je tandarts om een persoonlijk plan voor jou op te stellen om het risico op gaatjes in te schatten. Dat plan omvat o.a. een speekseltest, een beoordeling van de kwaliteit van het tandglazuur, de inplanting en de dichtheid van je tanden, je algemene gezondheidstoestand en een overzicht van de geneesmiddelen die je neemt. Heb je een gevoelig gebit? Dan kan een tandverzekering je beschermen tegen al te hoge kosten.

Je tanden verdienen een eigen verzekering

Ontdek Dentalia Up

Deel dit artikel

Tags
Tanden

Verder lezen

meisje poetst haar tanden
Blog

Poets je tanden 2 keer per dag en voorkom gaatjes

Wist je dat 95% van de Belgen tijdens zijn levensloop te kampen heeft met cariës, oftewel tandbederf?

Kaasmolaren

Tot voor enkele jaren had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Maar wat zijn kaasmolaren nu eigenlijk? En voor welke signalen van jouw kind kun je maar beter alert zijn? Helan zoekt het voor je uit.

tanden bleken
Blog

Je tanden bleken: de risico's

Het bleken van tanden, ook wel bleachen genoemd is zeer populair. Bleachen is echter niet zonder risico’s. Lees hieronder welke methodes er bestaan; wat de risico’s zijn van het bleken van je tanden en hoe je op een veilige manier je tanden bleekt.

Blog

De eerste tandjes van je baby: wat moet je weten

Wanneer krijgt je kindje een eerste tandje en hoe weet je dat het zover is?