News

Toegankelijke ambulante zorg voor jongeren met eetstoornissen vanaf 1/2/2024

Vanaf 1 februari 2024 kan de behandelende arts een zorgtraject opstarten voor patiënten tot 23 jaar met een eetstoornis. Een ambulant team van zorgverleners begeleidt dit zorgtraject en stelt een behandelplan op. Het ambulant team kan een beroep doen op een multidisciplinair ambulant supportteam ondersteund door de netwerken Geestelijke Gezondheid Kinderen en Jongeren (GGKJ). Dankzij deze samenwerking worden noden rond eetstoornissen sneller opgepikt en krijgen jonge patiënten vlot de zorg die ze nodig hebben.

Voor wie?

  • Voor kinderen en jongeren met de diagnose Anorexia Nervosa, Binge eating disorder, Bulimia Nervosa.
  • Voor patiënten tot 23 jaar.
  • Voor kinderen en jongeren die niet opgenomen zijn in een ziekenhuis.


Welke zorg wordt voorzien?

Het ambulant multidisciplinair team zorgt voor:

  • Een multidisciplinair opgesteld behandelplan
  • Twee sessies multidisciplinair overleg bij de opstart en ter evaluatie van het behandelplan.
  • Een zorgverlener met een zorgcoördinerende rol, aangeduid door de behandelende arts.
  • De verwijzing naar psychologische zorg via de conventie eerstelijnspsychologische zorg.
  • De verwijzing voor gespecialiseerde diëtetische zorg.

De behandelende arts staat in voor de opvolging van de patiënt gedurende het volledige zorgtraject. De patiënt kan een beroep doen op:

  • gespecialiseerde psychologische zorg via de netwerken voor geestelijke gezondheidszorg.
  • gespecialiseerde diëtetische zorg: in de loop van de 12 maanden heeft de patiënt recht op 15 verstrekkingen. 2 verstrekkingen van 60 minuten, en 13 verstrekkingen van 30 minuten. De verstrekking kan samen met ouders, voogd of familie worden gevoerd. De eerste twee sessies vereisen een fysieke aanwezigheid van de patiënt en diëtist, de volgende sessies kunnen online plaatsvinden.

Deel dit artikel

Verder lezen

meisje met migraine
Blog

Migraine: meer dan hoofdpijn alleen

Bij migraine denk je waarschijnlijk meteen aan hoofdpijn, maar het is veel meer dan dat. Neuroloog Koen Paemeleire van het UZ in Gent legt uit.

bloemen
Blog

De beste zorg bij dementie

Ken jij iemand met dementie of ben je mantelzorger? Onze Dienst Maatschappelijk Werk kan heel wat voor je doen. Wij volgen ergotherapeute Katja de Cordt terwijl ze een zorgplan maakt voor Jossé en Maurice.

Factcheck smartwatches
Blog

5 x de vinger aan de pols

Smartwatches vandaag zijn best indrukwekkend. Ze meten je hartslag, je stappen en soms zelfs je zuurstofsaturatie. Maar word je nu echt gezonder van zo'n slim horloge?

robots-geneeskunde
Blog

Gaan we straks bij Dokter Robot op consultatie?

Robotica en artificiële intelligentie zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld. Niet voor niets, want ze kunnen heel wat zaken vereenvoudigen, versnellen en verbeteren. Ook in de geneeskunde.