Ziek

Leven met een chronische ziekte

Jij of iemand uit je dichte omgeving krijgt de diagnose van chronisch zieke. Vanaf dat moment is het zoeken naar een balans tussen leven met de ziekte en het leiden van een kwalitatief leven. Psychologen Maruschka en Cedric bij de Helan Luisterlijn legt uit hoe je omgaat met een leven als chronisch zieke.

De obstakels voor, tijdens en na de diagnose

Het eerste grote obstakel verschijnt al bij de zoektocht naar de correcte diagnose van de ziekte. Mensen voelen zich vaak al voor een lange tijd niet goed en merken dat er iets niet klopt in hun lichaam. Hierdoor dienen ze vaak heel wat tests en onderzoeken te ondergaan vooraleer ze eindelijk de juiste diagnose krijgen toegeschreven. Een proces dat heel wat energie vergt.

Na de diagnose komt de aanvaarding op alle niveaus. Dit proces heeft een enorme impact op het zelfbeeld van de persoon met de chronische aandoening, maar heeft ook een grote invloed op hun relaties en hun professionele leven. Zo verandert de rol van de partner vaak in die van verzorgende of grootste kostwinner. Bij een eenoudergezin gebeurt het dat kinderen zaken overnemen om het gezin draaiende te houden. Bovendien lijken ambities en dromen plots onbereikbaar en moeten ze worden aangepast aan de nieuwe situatie.

Het loslaten of aanpassen van je toekomstbeeld is één van de moeilijkste obstakels om te overwinnen.

Bovendien bots je als chronisch zieke constant op de limieten van je eigen lichaam. Je lichaam lijkt je in de steek te laten en wordt soms gezien als boosdoener. Dit is frustrerend omdat je hier zelf niet voor gekozen hebt. Mensen met een chronische aandoening kunnen dan ook erg hard zijn voor zichzelf omdat ze een gebrek aan zelfcompassie hebben.

De grootste misvattingen over chronische ziektes

Wanneer de diagnose van een chronische ziekte is gevallen, komen er ook vaak heel wat misvattingen bij kijken. Zo zijn er personen in de omgeving die niet geloven dat je ziek bent omdat ze uiterlijk niet kunnen zien aan jou dat je wel degelijk ziek bent. Zo durven ze wel eens zeggen dat het allemaal in je hoofd zit. Daarnaast word je soms als luierik of profiteur bestempeld.

Waar kunnen mensen met een chronische ziekte terecht?

Worstel je met je situatie of heb je nood aan een luisterend oor? Dan kan je gratis terecht bij Helan Luisterlijn. Het team achter de Luisterlijn bestaat uit erkende psychologen die tot 5 gesprekken gratis tot jouw beschikking staan. Zij helpen je om inzicht te krijgen in je eigen leefwereld in elke fase van de diagnose. Ze leren je om je opnieuw goed te voelen in je eigen lichaam en signalen van je lichaam tijdig te erkennen en je handelen hierop af te stemmen.

Ook op dagen dat bewegen moeilijker gaat, kan je steeds contact opnemen met de Luisterlijn vanuit het comfort van je eigen huis!

Als je worstelt met een chronische ziekte, zet je hele leven dan niet op pauze in afwachting tot de oplossing of de diagnose gevonden is. Gun jezelf de kans te onderzoeken hoe je intussen ook een menswaardig leven kan leiden. Psycholoog Cedric van de Helan Luisterlijn geeft je graag al enkele handvaten om mee aan de slag te gaan.

Wat als je te maken krijgt met een chronische ziekte

 1. Het verwerkingsproces is voor iedereen anders. Bij de diagnose van een chronische aandoening verloopt het verwerkingsproces voor ieder op z’n eigen tempo, zowel voor jezelf als voor je nabije omgeving. De zaken waar jij mee worstelt zijn niet altijd dezelfde als voor de mensen die je dierbaar zijn. Probeer elkaars anders zijn hierin te respecteren
   
 2. Probeer je niet te frustreren aan het onbegrip van anderen. De ziekte dwingt je vaak tot leren aanvoelen wat echt waardevol voor je is. Bijgevolg toont de ziekte je ook ongewild en onrechtstreeks iets heel belangrijk. Zie dit als een rijkdom, hoe pijnlijk ook.
   
 3. Vertrouw op jezelf. Mensen die geconfronteerd worden met een chronische ziekte horen veel over ‘leren doseren’ en ‘je evenwicht leren zoeken’. Dit is waar, maar jij bent de enige die dit het beste aanvoelt. Alleen jij kent je lichaam en niemand anders.
   
 4. Treed af en toe eens uit je comfortzone. Soms is het net goed dat anderen je motiveren om uit je comfortzone te komen. Laat dit toe van de mensen die je dierbaar zijn met respect voor je eigen grenzen.
   
 5. Durf om hulp vragen. Soms moet je je leven drastisch veranderen. Je hebt dit niet gewild en hebt het gevoel hiervoor geen tijd te krijgen. Hierdoor wordt je eigen beeld soms troebel. Laat je daarom tijdig bijstaan door mensen met kennis van zaken wanneer je het gevoel hebt dat je teveel uit je evenwicht wordt gehaald.

Meer info?

Meer weten over terugbetalingen en hulp op maat voor chronische ziektes? Bekijk hier wat we voor je kunnen doen.

Deel dit artikel

Verder lezen

Waar naartoe voor psychologische hulp?

Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of heeft iemand in je omgeving hulp nodig? Onder meer bij de Helan Luisterlijn kun je terecht voor psychologische hulp en vragen over je welzijn. Lees waar je verder nog hulp vindt bij psychische problemen.

Schijfruimte vol?

Zit jouw hoofd zo vol dat je steken laat vallen? Heb je het zo druk dat je je lichtgeraakt of ronduit opgebrand voelt? Of ken jij het geheim van een gezonde balans? Met onze online test #schijfruimtevol meet je snel je mentale veerkracht.

Het is zover: het eerste examen

Voor studenten is het dezer dagen een stressvolle periode. Het kan dus goed zijn, dat vandaag de dag is aangebroken waarop je je eeste examen moet afleggen. Stress of geen stress, hoe pak je de dag best aan om jezelf niet onnodig meer stress te bezorgen?

Hoe regel je het ziekenfondsdossier van je kinderen bij een echtscheiding?

Een echtscheiding is geen vrolijke gebeurtenis. Bovendien komt daar ook nog eens heel wat papierwerk bij kijken. Niet alleen je algemene administratie, maar ook je ziekenfondsdossier, en dat van je kinderen, moet worden aangepast.