Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Jij of iemand uit je dichte omgeving krijgt de diagnose van chronisch zieke. Vanaf dat moment is het zoeken naar een balans tussen leven met de ziekte en het leiden van een kwalitatief leven. Psychologen Maruschka en Cedric bij de Helan Luisterlijn legt uit hoe je omgaat met een leven als chronisch zieke.
Het eerste grote obstakel verschijnt al bij de zoektocht naar de correcte diagnose van de ziekte. Mensen voelen zich vaak al voor een lange tijd niet goed en merken dat er iets niet klopt in hun lichaam. Hierdoor dienen ze vaak heel wat tests en onderzoeken te ondergaan vooraleer ze eindelijk de juiste diagnose krijgen toegeschreven. Een proces dat heel wat energie vergt.
Na de diagnose komt de aanvaarding op alle niveaus. Dit proces heeft een enorme impact op het zelfbeeld van de persoon met de chronische aandoening, maar heeft ook een grote invloed op hun relaties en hun professionele leven. Zo verandert de rol van de partner vaak in die van verzorgende of grootste kostwinner. Bij een eenoudergezin gebeurt het dat kinderen zaken overnemen om het gezin draaiende te houden. Bovendien lijken ambities en dromen plots onbereikbaar en moeten ze worden aangepast aan de nieuwe situatie.
Het loslaten of aanpassen van je toekomstbeeld is één van de moeilijkste obstakels om te overwinnen.
Bovendien bots je als chronisch zieke constant op de limieten van je eigen lichaam. Je lichaam lijkt je in de steek te laten en wordt soms gezien als boosdoener. Dit is frustrerend omdat je hier zelf niet voor gekozen hebt. Mensen met een chronische aandoening kunnen dan ook erg hard zijn voor zichzelf omdat ze een gebrek aan zelfcompassie hebben.
Wanneer de diagnose van een chronische ziekte is gevallen, komen er ook vaak heel wat misvattingen bij kijken. Zo zijn er personen in de omgeving die niet geloven dat je ziek bent omdat ze uiterlijk niet kunnen zien aan jou dat je wel degelijk ziek bent. Zo durven ze wel eens zeggen dat het allemaal in je hoofd zit. Daarnaast word je soms als luierik of profiteur bestempeld.
Worstel je met je situatie of heb je nood aan een luisterend oor? Dan kan je gratis terecht bij Helan Luisterlijn. Het team achter de Luisterlijn bestaat uit erkende psychologen die tot 5 gesprekken gratis tot jouw beschikking staan. Zij helpen je om inzicht te krijgen in je eigen leefwereld in elke fase van de diagnose. Ze leren je om je opnieuw goed te voelen in je eigen lichaam en signalen van je lichaam tijdig te erkennen en je handelen hierop af te stemmen.
Ook op dagen dat bewegen moeilijker gaat, kan je steeds contact opnemen met de Luisterlijn vanuit het comfort van je eigen huis!
Als je worstelt met een chronische ziekte, zet je hele leven dan niet op pauze in afwachting tot de oplossing of de diagnose gevonden is. Gun jezelf de kans te onderzoeken hoe je intussen ook een menswaardig leven kan leiden. Psycholoog Cedric van de Helan Luisterlijn geeft je graag al enkele handvaten om mee aan de slag te gaan.
Meer weten over terugbetalingen en hulp op maat voor chronische ziektes? Bekijk hier wat we voor je kunnen doen.
Deel dit artikel
Verder lezen
Gaat het wat minder met je en heb je het gevoel dat je hulp nodig hebt? Of heeft iemand in je omgeving hulp nodig? Onder meer bij de Helan Luisterlijn kun je terecht voor psychologische hulp en vragen over je welzijn. Lees waar je verder nog hulp vindt bij psychische problemen.
Zit jouw hoofd zo vol dat je steken laat vallen? Heb je het zo druk dat je je lichtgeraakt of ronduit opgebrand voelt? Of ken jij het geheim van een gezonde balans? Met onze online test #schijfruimtevol meet je snel je mentale veerkracht.
Voor studenten is het dezer dagen een stressvolle periode. Het kan dus goed zijn, dat vandaag de dag is aangebroken waarop je je eeste examen moet afleggen. Stress of geen stress, hoe pak je de dag best aan om jezelf niet onnodig meer stress te bezorgen?
Een echtscheiding is geen vrolijke gebeurtenis. Bovendien komt daar ook nog eens heel wat papierwerk bij kijken. Niet alleen je algemene administratie, maar ook je ziekenfondsdossier, en dat van je kinderen, moet worden aangepast.