Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Hoe wil ik op mijn 'oude dagen' leven? Een vraag die we ons vaak te laat stellen. Het is belangrijk om erover te durven praten wanneer we nog kunnen, zowel mentaal als fysiek.
Een behandeling die geen verbetering biedt verderzetten of niet? Thuisverpleging of een instelling? Begraven of gecremeerd worden? Het zijn moeilijke en pijnlijke vragen om te beantwoorden, maar die wel belangrijk zijn naar je oude dagen toe. Durf erover te praten.
De nieuwe campagne van de FOD Volksgezondheid in samenwerking met het RIZIV, Advanced Care Planning (ACP), biedt de mogelijkheid om na te denken en te praten over je wensen met betrekking tot de manier waarop je je oude dagen wilt leven of het nu gaat om zorg, huisvesting of zelfs overlijden. Dergelijke beslissingen nemen zijn nooit gemakkelijk, zowel voor je naasten als voor je huisarts niet, maak daarom je wensen bekend.
Je kunt je wensen, waarden of andere zaken die voor jou belangrijk zijn bekend maken via de website www.mijnoudedag.be. Hiermee kan je duidelijke richtlijnen geven voor de situatie waarin je niet meer in staat bent om zelf je wil uit te spreken.
De keuze of informatie die je meegeeft is niet definitief en kan altijd aangepast worden, wanneer je dat wenst. Het is wel belangrijk om je naasten en zorgverleners te informeren over je keuzes. Dit zal hen helpen om te begrijpen hoe je wil dat er voor jou wordt gezorgd. Op die manier kunnen de beslissingen die zij ooit voor jou moeten nemen, genomen worden op basis van je voorkeuren.
Er vooraf over kunnen praten heeft voor iedereen voordelen.
Bekijk het webinar gegeven door Prof. Wim Distelmans en kom te weten hoe je aan zorgplanning kan doen.
Deel dit artikel
Verder lezen
De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.
Elk jaar zetten we de maatschappelijk werker in de kijker. Daarom volgen we Annemie vandaag op huisbezoek bij een koppel waarbij zopas de diagnose van dementie werd gesteld.
Op zondag 23 juni is het de ‘dag van de mantelzorger’. Het maakt wel iets in me los … wat fijn dat er een dag is waar er speciaal aandacht voor mantelzorgers is. En het lijkt me helemaal logisch dat het net dan een hele lange dag is...
Wanneer een naaste het af en toe wat lastig heeft, dan is het moeilijk om je niet voortdurend zorgen over hem of haar te maken. Zeker nu de dagen weer korter en donkerder worden, ben je waarschijnlijk ongerust als je weet dat hij of zij alleen is. Een personenalarm kan dan uitkomst bieden voor jou én de zorgbehoevende.