Ondersteunende diensten bij mantelzorg

Ben je mantelzorger voor een naaste? Dan kan je vast wel wat emotionele en praktische ondersteuning gebruiken. Helan verlicht je zorgen met een brede waaier aan diensten.

Advies via Dienst Maatschappelijk Werk

Als mantelzorger heb je je hoofd en je handen vol. Maar je staat er niet alleen voor. Wil je meer weten over premies en verlofsystemen voor mantelzorgers? Ben je op zoek naar meer tijd voor jezelf? Heb je hulp nodig bij het aanvragen van specifieke voordelen?

Je kan gratis terecht bij onze maatschappelijk werkers voor een luisterend oor, een helpende hand en advies op maat. Zowel op emotioneel als op praktisch vlak.

Emotionele ondersteuning voor mantelzorgers

Als mantelzorger moet je in de eerste plaats goed voor jezelf zorgen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Want veerkracht is je superpower als mantelzorger. Weet dat je er nooit alleen voor staat:

 • Ontdek waar je terechtkunt voor een luisterend oor of een gesprek met lotgenoten.
 • Moeilijk moment? Er zijn tal van hulplijnen die je kunt inroepen.
 • Vind (h)erkenning in de verhalen van andere zorgdragers.

 

Extra hulp in huis via onze thuiszorgdiensten

Kan je als mantelzorger niet alle zorg op jou nemen? Wij zijn nabij. Met thuiszorg, tijdelijke opvangmogelijkheden, woningadvies en nog veel meer. Onze professionals nemen je met plezier een deel van de zorg uit handen.

 • Zorg aan huis

Zorg aan huis, dat zijn extra handen voor verzorgende, administratieve en huishoudelijke taken. Voor een lange tijd of voor heel even. Daarvoor kan je rekenen op onze professionele verzorgenden.

 • Huishoudhulp

Een helpende hand nodig in het huishouden? Onze goed opgeleide huishoudhulpen maken het je graag gemakkelijk. Voor strijkhulp kan je ook terecht in onze Strijkshops of Strijkpunten in je buurt. Als mantelzorger kan je een volmacht aanvragen om de dienstencheques te beheren. Dat doe je via Pluxee (Sodexo).

 • Oppashulp

Onze vrijwillige oppashulpen zorgen voor gezelschap en ondersteuning. In je vertrouwde omgeving. Dat is niet alleen handig, maar ook gezellig.

 • Tijdelijke opvangmogelijkheden

Maak je keuze uit de vele mogelijkheden voor tijdelijke opvang: van kortverblijven en zorgverblijven tot dag- of nachtopvang.

 • Woningaanpassing

Hoe kan je comfortabel thuis wonen met een optimale levenskwaliteit? Onze ergotherapeuten geven je gratis advies op maat.

 • Personenalarm

Een personenalarm maakt van je huis een veilige thuis. Eén druk op de knop en je bent in goede handen.

 • Zorgvakanties

Genieten van een zorgeloze vakantie als je thuisverpleging, dialyse of andere medische zorg nodig hebt? Het kan dankzij de gespecialiseerde reisorganisatie Zorgvakanties.

Thuiszorg aanvragen

Materiaal aankopen en huren

Op zoek naar hulpmiddelen om gezond te blijven of te revalideren? In de Helan Zorgwinkel kan je medisch en gezondheidsmateriaal aankopen en huren. De kwaliteit krijg je er zomaar bij.

 • In onze webshop vind je alles om gezond en fit te blijven. Met een ruim assortiment voor elke leeftijd, gratis leveringen vanaf 50 euro en kosteloos retourneren. Als klant van Helan geniet je bovendien mooie kortingen en voordelen.
 • In onze uitleendienst kan je terecht voor het voordelig huren van revalidatie- en thuiszorgmateriaal. Een rolstoel of een ziekenhuisbed, bijvoorbeeld. Ons aanbod is ruim en de levering gebeurt aan huis, inclusief vakkundige installatie en reiniging.

Ontdek de Zorgwinkel

Zorg mee voor mantelzorgers

Ken jij een mantelzorger? Ontdek onze tips om die superheld te ondersteunen. 

Elke persoon die zorg draagt voor een ander, officieel mantelzorger of niet, verdient een applaus en een steuntje in de rug.

Ken jij een zorgdrager? Ben je er zelf een? Doe de test en ontvang een attentie.

Doe de test

Deze topics interesseren je misschien ook

Als mantelzorger wil je je dierbare de beste zorg en ondersteuning bieden. Hoe meer je weet over de uitdagingen en mogelijkheden van de zorgbehoevende, hoe verder jullie samen komen. Hier zijn alvast enkele links om je in te lezen.

Gezond en vitaal ouder worden, dat willen we allemaal. Ontdek hier info en tips om sterker in het leven te staan. Zonder zorgen. Want op welzijn en comfort staat geen leeftijd.

In Vlaanderen hebben zo'n 100.000 mensen dementie. Maar wat is dementie nu precies? Hoe ga je ermee om en hoe kan je het best helpen? Je ontdekt het hier.

Bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen krijg je heel wat concrete info voor mantelzorg bij personen met dementie. Ook omgaanmetdementie.be brengt je interactieve info.

In België krijgt een op de tien personen vroeg of laat te maken met een vorm van incontentie. Wat is incontinentie? Kan je het voorkomen? En hoe is het te behandelen? Lees er alles over.

Valpartijen kan je maar beter vermijden. Maar hoe doe je dat? En welke hulp en begeleiding biedt Helan? Ontdek het op onze pagina rond valpreventie.

Verminderde mobiliteit? Een valpartij? Dat hoeft niet per se te betekenen dat iemand niet meer zelfstandig thuis kan wonen. Met deze tips van onze ergotherapeuten werk je stap voor stap aan een veilige omgeving. Zowel binnen als buiten.

Heb jij recht op een PVB/PAB? Via Helpper kan je jouw mantelzorgers legaal en eenvoudig vergoeden met jouw zorgbudget. Bovendien zijn jullie via Helpper beiden verzekerd.

Voordelen en terugbetalingen

Helan ondersteunt je met interessante voordelen en terugbetalingen. Een greep uit ons aanbod:

Alle voordelen ontdekken

Dienst Maatschappelijk Werk

Onafhankelijk leven met een beperking, optimaal helpen als mantelzorger: reken op onze maatschappelijk werkers voor advies, bemiddeling of ondersteuning.

Helpper

Vergoed je familie en mantelzorger(s) met je PVB/PAB

Thuisoppas zorgbehoevende

Gezelschap in je vertrouwde omgeving door een vrijwilliger. Ook ter ondersteuning van mantelzorgers.

Zorg en ondersteuning

Kraamzorg, thuiszorg, thuisverpleging, zorgmateriaal, financiƫle steun of persoonlijk advies. Reken op het zorgaanbod van Helan en vind de ondersteuning die je zoekt.

Thuiszorg nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.