Ondersteunende diensten bij mantelzorg

Ben je mantelzorger voor een naaste? Dan kan je vast wel wat emotionele en praktische ondersteuning gebruiken. Helan verlicht je zorgen met een brede waaier aan diensten.

Advies via Dienst Maatschappelijk Werk

Als mantelzorger heb je je hoofd en je handen vol. Maar je staat er niet alleen voor. Wil je meer weten over premies en verlofsystemen voor mantelzorgers? Ben je op zoek naar meer tijd voor jezelf? Heb je hulp nodig bij het aanvragen van specifieke voordelen?

Je kan gratis terecht bij onze maatschappelijk werkers voor een luisterend oor, een helpende hand en advies op maat. Zowel op emotioneel als op praktisch vlak.

Emotionele ondersteuning voor mantelzorgers

Als mantelzorger moet je in de eerste plaats goed voor jezelf zorgen. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Want veerkracht is je superpower als mantelzorger. Weet dat je er nooit alleen voor staat:

 • Ontdek waar je terechtkunt voor een luisterend oor of een gesprek met lotgenoten.
 • Moeilijk moment? Er zijn tal van hulplijnen die je kunt inroepen.
 • Vind (h)erkenning in de verhalen van andere zorgdragers.

 

Extra hulp in huis via onze thuiszorgdiensten

Kan je als mantelzorger niet alle zorg op jou nemen? Wij zijn nabij. Met thuiszorg, tijdelijke opvangmogelijkheden, woningadvies en nog veel meer. Onze professionals nemen je met plezier een deel van de zorg uit handen.

 • Huishoudhulp

Een helpende hand nodig in het huishouden? Onze goed opgeleide huishoudhulpen maken het je graag gemakkelijk. Voor strijkhulp kan je ook terecht in onze Strijkshops of Strijkpunten in je buurt.

 • Thuisoppas zorgbehoevende

Onze vrijwillige oppashulpen zorgen voor gezelschap en ondersteuning. In je vertrouwde omgeving. Dat is niet alleen handig, maar ook gezellig.

 • Zorg aan huis

Zorg aan huis, dat zijn extra handen voor verzorgende, administratieve en huishoudelijke taken. Voor een lange tijd of voor heel even. Daarvoor kan je rekenen op onze professionele verzorgenden.

 • Tijdelijke opvangmogelijkheden

Maak je keuze uit de vele mogelijkheden voor tijdelijke opvang: van kortverblijven en zorgverblijven tot dag- of nachtopvang.

 • Woningaanpassing

Hoe kan je comfortabel thuis wonen met een optimale levenskwaliteit? Onze ergotherapeuten geven je gratis advies op maat.

 • Personenalarm

Een personenalarm maakt van je huis een veilige thuis. Eén druk op de knop en je bent in goede handen.

 • Zorgvakanties

Genieten van een zorgeloze vakantie als je thuisverpleging, dialyse of andere medische zorg nodig hebt? Het kan dankzij de gespecialiseerde reisorganisatie Zorgvakanties.

 • Helpper

Hulp nodig bij het koken en winkelen? Of gewoon nood aan gezelschap? Schakel een helpper in! Helpper is vandaag actief in Vlaanderen en Brussel.

Thuiszorg aanvragen

Materiaal aankopen en huren

Op zoek naar hulpmiddelen om gezond te blijven of te revalideren? In de Helan Zorgwinkel kan je medisch en gezondheidsmateriaal aankopen en huren. De kwaliteit krijg je er zomaar bij.

 • In onze webshop vind je alles om gezond en fit te blijven. Met een ruim assortiment voor elke leeftijd, gratis leveringen vanaf 50 euro en kosteloos retourneren. Als klant van Helan geniet je bovendien mooie kortingen en voordelen.
 • In onze uitleendienst kan je terecht voor het voordelig huren van revalidatie- en thuiszorgmateriaal. Een rolstoel of een ziekenhuisbed, bijvoorbeeld. Ons aanbod is ruim en de levering gebeurt aan huis, inclusief vakkundige installatie en reiniging.

Ontdek de Zorgwinkel

Zorg mee voor mantelzorgers

Ken jij een mantelzorger? Ontdek hier hoe je die superheld een steuntje in de rug geeft. Ontdek de tips die kunnen helpen om een zorgdrager te ondersteunen. 

Elke persoon die zorg draagt voor een ander, officieel mantelzorger of niet, verdient een eretitel, een applausje en een steuntje in de rug! Ken jij een zorgdrager? Ben je er zelf een? Doe de test en ontvang een attentie.

 • Doe de test
 • Krijg tips om andere mantelzorgers te helpen
 • Ontvang een attentie

Doe de test

Externe diensten om je te ondersteunen

Als mantelzorger moet je in de eerste plaats goed voor jezelf zorgen. Alleen zo kan je voor een langere periode een rol opnemen binnen de zorg voor een familielid of kennis. Heb je het even moeilijk of bots je op hindernissen? Dan zijn er heel wat hulplijnen, letterlijk en figuurlijk.

Het Kenniscentrum Mantelzorg wil mantelzorgers informeren, sensibiliseren en correct doorverwijzen. Tweemaal per jaar kan je naar de samenkomst voor mantelzorgers in jouw provincie.

Bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen krijg je heel wat concrete info voor mantelzorg bij personen met dementie. Ook omgaanmetdementie.be brengt je interactieve info.

Op mantelluisteren.be vind je uitgebreide info voor mantelzorgers in verschillende zorgsituaties

Gebruik socialekaart.be om de weg te vinden naar oppasdiensten, kortverblijven en zo meer.

Bij Tele Onthaal is een luisterend oor maar een telefoontje of een chatvenster van je verwijderd.

Rechtenverkenner.be geeft je een uitgebreid overzicht van financiële ondersteuning, zoals premies en tegemoetkomingen.

Baluchon Alzheimer is een thuiszorgdienst die mantelzorgers toelaat er even tussenuit te knijpen

Voor ouders van jonge kinderen met een beperking of chronische ziekte is er een specifiek project van de KU Leuven.

Voordelen en terugbetalingen

Helan ondersteunt je met interessante voordelen en terugbetalingen. Een greep uit ons aanbod:

Alle voordelen ontdekken

Dienst Maatschappelijk Werk

Onafhankelijk leven met een beperking, optimaal helpen als mantelzorger: reken op onze Dienst maatschappelijk werk voor advies, bemiddeling of ondersteuning.

Helpper

Hulp nodig bij het koken, winkelen of gewoon nood aan gezelschap? Schakel een helpper in!

Thuisoppas zorgbehoevende

Gezelschap in je vertrouwde omgeving door een vrijwilliger. Ook ter ondersteuning van mantelzorgers.

Thuiszorg

Vertrouw op Helan als je ouder wordt, ziek bent, of tijdelijk zorg nodig hebt. Wij helpen met thuiszorg, zorgmateriaal, administratieve hulp en helder advies.

Zorg aan huis nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.