Tandzorg voor jong en oud

Vanaf wanneer moet je met je kindje naar de tandarts? Kan je als volwassene ook nog een beugel nemen? En wat is de kostprijs van een beugel, een kroon of implantaat? Heeft het zin een tandverzekering te nemen? Deze en veel meer vragen over tandzorg beantwoorden we hier voor jou. 

Ontdek de tandverzekering Dentalia Plus

Tandzorg bij kinderen en jongeren

Hoeveel kost een beugel? Hoeveel bedraagt het aanvullend voordeel orthodontie bij Helan ziekenfonds? En wat moet je weten als je naar de orthodontist gaat? De tanden van je kleine of grote kinderen in huis kunnen je flink wat kopzorgen geven. Lees hier alles over tandzorg voor kinderen en jongeren. 

Hoeveel kost een beugel voor jongeren?

Een vaste prijs is er niet, maar een beugel kost alles samen al snel enkele duizenden euro's. De verplichte ziekteverzekering betaalt een deel terug voor jongeren onder de 15 jaar. Bij Helan ziekenfonds krijg je bovendien een aanvullend voordeel tot 1.050 euro. Met een extra tandverzekering Dentalia Plus krijg je nog eens een groot stuk van de overblijvende kosten terug.

Lees alles over beugels: de soorten, terugbetalingen, onderhoud,...

Vanaf wanneer kan een beugel?

Kinderen kunnen al jong starten met een beugel. Dat heeft zelf het voordeel dat de kaakgroei nog beïnvloed kan worden. Vaak wordt er wel gewacht tot alle melktanden gewisseld zijn. De orthodontist zal samen met jou bepalen wanneer je best start met een beugel. 

Lees alles over beugels

Aanvullend voordeel orthodontie: tot 1.050 euro terugbetaald

Sinds 1 januari 2021 krijg je bij Helan ziekenfonds tot 1.050 euro terug voor orthodontie. Dat is een pak meer dan de vroegere 375 euro.
De terugbetaling geldt voor jongeren tot 22 jaar.  Het gaat om een terugbetaling van 60% van de kosten, voor behandelingen vanaf 1 januari 2021. 

Lees meer over het aanvullend voordeel orthodontie.

De kinderen van Ulrike hebben orthodontie nodig

Toen de kinderen van Ulrike orthodontie nodig hadden, liepen de kosten hoog op.

Lees haar verhaal

Liesbets dochter start binnenkort met een beugel

Lucille start net met een beugel, en ook haar broer Gust zal wellicht een beugel nodig hebben. 

Lees het verhaal van Liesbet

Elkes zoon heeft al heel jong orthodontie nodig

Arthur had een kruisbeet en zijn verhemelte was te smal. Hij startte al vroeg met een beugel.

Lees het verhaal van Elke

Welke soorten beugels bestaan er?

Zowel voor jongeren als voor volwassenen zijn er heel wat opties op vlak van soorten beugels. Een beknopt overzicht van de soorten beugels:

Activator

De activator is een uitneembare beugel die helpt tegen een overbeet.

Plaatbeugel

Ook de plaatbeugel is uitneembaar. Enkel geschikt voor eenvoudige tandcorrecties.

Buitenbeugel

Met een buitenbeugel kan de groei van de bovenkaak beïnvloed worden.

Blokjesbeugel

Een blokjesbeugel of slotjesbeugel zet elke tand individueel op de correcte plaats. De orthodontist plakt slotjes op je tanden waar een draad over wordt gespannen.

Onzichtbare beugel

Een onzichtbare beugel werkt op dezelfde manier als een blokjesbeugel, met het verschil dat de slotjes aan de achterkant van je tanden geplaatst worden. Hierdoor zie je de beugel niet.

Retentiebeugel

Nadat je beugel zijn werk heeft gedaan, moet je nog enkele maanden een retentiebeugel dragen om te zorgen dat je tanden recht blijven staan.

Lees meer over de soorten beugels, de kostprijs en meer.

Hou dure tandzorg betaalbaar

De kosten voor tandzorg en orthodontie kunnen flink oplopen. Met een tandverzekering zoals Dentalia Plus krijg je terugbetalingen tot 1.250 euro per persoon. 

Ontdek Dentalia Plus

Naar de orthodontist: wat moet je weten?

Meestal is het de tandarts die je doorverwijst naar de orthodontist. Wellicht zit je met heel wat vragen. Wat mag je verwachten van de behandeling? Hoeveel zal het kosten? Welke vragen kan je stellen? 

Lees welke 5 vragen je moet stellen aan de orthodontist.

Terugbetalingen tanden: alles op een rij

Helan ziekenfonds betaalt heel wat tandartskosten terug. Ook voor orthodontie kan je rekenen op terugbetalingen. Welke kosten betaal je zelf en wat krijg je terug?

Lees meer over de terugbetalingen voor tandzorg en orthodontie door Helan ziekenfonds.

Check het e-book over orthodontie

Wil je meer weten over implantaten en kronen? Vraag je je af welke orthodontische behandelingen worden terugbetaald? Of zoek je een overzicht van de behandelingen die mogelijk zijn? In ons gratis e-book ontdek je alles over orthodontie en tandcorrecties.

Download het e-book orthodontie

De eerste tandjes

De gemiddelde leeftijd voor de doorbraak van de eerste tanden ligt rond 6 maanden. Toch kan het zijn dat een baby pas op zijn eerste verjaardag of later een eerste tandje krijgt. Meestal komen eerst de onderste snijtandjes door, gevolgd door de bovenste snijtandjes. De tandjes stoppen meestal met groeien rond de tweede verjaardag van je kind. Het gebit telt dan zo’n 20 melktandjes.

Lees meer over die eerste tandjes, de symptomen en hoe je het ongemak kan verlichten.

Word een superheld in tanden poetsen

Kinderen en tanden poetsen: het is vaak een hele strijd. Maar waarom is het zo belangrijk? En hoe maak je het leuk? Hier alvast 5 tips om die melktandjes te doen blinken:

  • Gebruik een erwtje tandpasta: dat is voldoende voor een goede poetsbeurt
  • Vervang je tandenborstel regelmatig. Zeker om de 3 à 4 maanden.
  • Geef het goede voorbeeld en poets samen je tanden!
  • Leer je kind ook flossen.
  • Poets je tanden 2 keer per dag: na het ontbijt en voor het slapengaan

Meer tips om een held in tandenpoetsen te worden.

Met je peuter naar de tandarts

Ook al heeft je kindje nog maar net melktandjes, je gaat toch best zo vroeg mogelijk op controle naar de tandarts. Vanaf 3 jaar is ideaal. Zo wennen ze aan de tandarts en wordt die controle een goede gewoonte. Daarnaast kunnen zo ook heel vroeg mogelijke problemen met de melktandjes worden opgemerkt en behandeld. 

Lees wanneer je kindje best naar de tandarts gaat en waarom dat problemen later kan voorkomen.

Download de Tandenpoetskalender

Hang de kalender op een zichtbare plaats en kleur de symbooltjes in nadat je je tanden gepoetst hebt.

Download de kalender

Tips om tanden poetsen leuk te maken

Je kinderen stimuleren om elke dag hun tanden te poetsen, is niet altijd eenvoudig. Terwijl het natuurlijk wel belangrijk is om de goede gewoonte van tanden poetsen mee te geven. Benieuwd hoe je hen toch kan motiveren en hoe je het tandenpoetsen leuker maakt?

Lees onze 7 tips voor propere melktanden.

Wat zijn kaasmolaren?

Tot voor kort had nog niemand er iets over gehoord. Vandaag komen kaasmolaren steeds vaker voor bij kinderen. Heeft je kind pijn bij het tandenpoetsen of bij het drinken van warme of koude dranken? Zie je gele verkleuringen op de kiezen? Mogelijk heeft je kind kaasmolaren.

Lees meer over kaasmolaren en wat eraan te doen.

Terugbetalingen tot 1.250 euro per persoon met Dentalia Plus

Misschien is intensieve tandzorg of orthodontie nu nog niet nodig voor je kind, maar als dat straks wel zo is, kunnen de kosten flink oplopen. Dentalia Plus is een tandverzekering die je afsluit voor het hele gezin. Je krijgt tot 1.250 euro per persoon terug voor tandzorg en orthodontie

Ontdek de tandverzekering Dentalia Plus

Wat is een tandverzekering en waarom heb je het nodig?

Wat is een tandverzekering?

Een jaarlijks bezoek aan de tandarts is voor iedereen een goed idee, maar misschien heeft iemand in je gezin wel meer tandzorg nodig?

Icon

Wettelijke ziekteverzekering betaalt niet alle kosten terug

De wettelijke ziekteverzekering betaalt natuurlijk een groot stuk terug voor tandzorg.

Icon

Niet alle tandartsen zijn geconventioneerd

Ook de kosten voor een beugel kunnen oplopen.

Icon

Waarom is een tandverzekering nodig?

Een tandverzekering, zoals bijvoorbeeld Dentalia Plus, zorgt voor terugbetalingen waar de verplichte ziekteverzekering niet of onvoldoende tussenkomt.

Icon