Orthodontie en tandzorg voor volwassenen

Je tanden verzetten elke dag bergen werk. Met ouder worden kunnen dan ook tandproblemen opduiken. De wettelijke ziekteverzekering betaalt al je tandzorgen niet volledig terug. Gelukkig kan je rekenen op de goede ondersteuning en ruime terugbetalingen van Helan voor de kosten van je tandzorg. Want je glimlach is ons veel waard.

Orthodontie

Op latere leeftijd alsnog voor een beugel kiezen of andere gebitscorrecties nodig? Dentalia Plus komt je financieel tegemoet. Er zijn heel wat soorten beugels voor volwassenen. Je orthodontist licht de mogelijkheden toe en stelt het beste behandelplan voor jouw probleem op:

 • uitneembare beugel
 • plaatbeugel
 • buitenbeugel
 • slotjesbeugel
 • onzichtbare beugel
 • retentiebeugel

Vooral een beugel met onzichtbare blokjes is een populaire keuze bij volwassenen.

Dek de kosten met een tandverzekering

Als volwassene wordt een beugel niet meer terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering. Tandzorgverzekering Dentalia Plus betaalt tot 60% van de orthodontische kosten voor je beugel terug, tot 1.050 euro per persoon per jaar. Ook voor volwassenen.

Prothese

Een verloren of beschadigde tand vervangen door kunsttanden of valse tanden. De snelste weg terug naar een stralende glimlach. Een kroon is een mogelijke oplossing. Dat is een holle kunsttand die over je bestaande tanden wordt geschoven. Heb je meerdere kronen nodig, dan kan je tandarts een brug voorstellen.

Alternatieve tandprothesen

Om kronen te plaatsen moeten bestaande tanden bijgeslepen worden. Is er geen voldoende goede bestaande tand meer, dan is een stifttand misschien een goed alternatief. Dat is een staafje met een tandkroon, dat in de bestaande tandwortel wordt bevestigd. Verder zijn er diverse uitneembare tandprothesen op de markt.

Dek de kosten met een tandverzekering

Aan een tandprothese hangt natuurlijk ook een kostenplaatje vast. Per kroon mag je rekenen op zo’n 750 euro. Gelukkig geniet je ook bepaalde terugbetalingen:

 • vanaf 50 jaar is er een wettelijke terugbetaling voor een uitneembare tandprothese, dit om de 7 jaar.
 • de aanvullende tandverzekering Dentalia Plus betaalt 50 tot 80% van de kosten terug.

 

Implantaat

Een nieuwe tand? Met een tandimplantaat krijg je een titanium tandwortel met een realistisch ogende prothese. Deze kunstwortel wordt chirurgisch in de kaak geschroefd. Na 4 tot 6 maanden is het tandimplantaat volledig in het bot gegroeid en kan er een prothese op: een kroon, een brug of een uitneembare tandprothese.

Dek de kosten met een tandverzekering

Een implantaat is best prijzig. Per tand kost je dit tot 2.000 euro of zelfs meer. Met een betrouwbare tandverzekering, zoals Dentalia Plus, hou je gelukkig geen financiële kater over aan je mooie glimlach. Onze aanvullende tandverzekering betaalt 50 tot 80% terug voor tandimplantaten, tot 1.050 euro per persoon per jaar.

 

Paradontoloog

Naar de parodontoloog zonder financiële kopzorgen? Helan staat voor je klaar. Bij tandvleesproblemen of een chronische slechte adem geeft een parodontoloog je advies en voert indien nodig de passende behandelingen uit, zodat je snel opnieuw geniet van een aangenaam mondgevoel en een stralende lach.

Dek de kosten met een tandverzekering

Met de aanvullende tandverzekering Dentalia Plus geniet je van terugbetalingen tot 1.050 euro per persoon per jaar, ook voor parodontologie. Zo bescherm je jezelf en je gezin tegen hoge tandzorgfacturen. Je kan tot 64 jaar aansluiten met een competitieve premie en een beperkte wachttijd.

Tandzorg

Goed om te weten

Laat je gebit elk jaar checken. Een jaarlijkse tandartscontrole levert je niet enkel een gezonder gebit op, je geniet ook een hogere terugbetaling.

Je tandarts spoort gebitsproblemen vroeg op en pakt ze aan. Bovendien verwijdert hij of zij tandsteen en geeft je advies voor een goede mondhygiëne. Alles voor een gezonde mond en een stralende lach.

Vraag je terugbetaling aan

Via de derdebetalersregeling betaal je soms enkel het remgeld. Moet je toch zelf een terugbetaling aanvragen? Dan doe je dat in 3 eenvoudige stappen.

Laat het terugbetalingsformulier invullen.

Download het meest recente terugbetalingsformulier en laat het invullen door je tandarts of zorgverstrekker.

Bezorg ons je terugbetalingsaanvraag en voeg de nodige bewijsstukken of facturen toe.

 • Bezorg het je documenten digitaal via de Mijn Helan app of via Mijn Helan.
 • Deponeer ze in een Helan-brievenbus in je buurt.
 • Of stuur ze op per post: Helan ziekenfonds - Boomsesteenweg 5 in 2610 Wilrijk.

Opgelet! Een getuigschrift van verstrekte hulp (papieren doktersbriefje) mag je ons niet digitaal bezorgen. We hebben het origineel nodig, omdat je hiervoor ook een terugbetaling van de wettelijke ziekteverzekering ontvangt.

Op Mijn Helan vind je een handig overzicht van al je terugbetalingen. Je kan er een terugbetalingsoverzicht aanmaken voor jezelf en voor je personen ten laste.

Orthodontie voor volwassenen

Krijg nog meer terugbetaald met Dentalia Plus

Ben je aangesloten bij onze tandverzekering, dan krijg je bovenop de wettelijk terugbetaling nog bijkomende financiële ondersteuning. Dentalia Plus betaalt tot 1.250 euro per persoon per jaar terug. Ook bij beugels en andere orthodontische behandelingen.

Meer over Dentalia Plus

Dentalia Plus

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 1.250 euro terug per persoon per jaar voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Hospitalisatieverzekeringen

Geen zorgen om ziekenhuiskosten, want Hospitalia beschermt je voor, tijdens en na je opname. Kies de formule die bij je past uit onze 3 Hospitalia-verzekeringen.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Klant worden

Word jij graag helemaal Helan? Aansluiten bij Helan Ziekenfonds en extra verzekeringen is makkelijk. Sluit makkelijk online aan, of vraag advies op maat van jouw situatie.

Een brede kijk op jouw welzijn

Jongeren en de tandarts: ga tijdig op controle

Volgens het Verbond van Vlaamse Tandartsen (VVT) is de evolutie van het tandartsbezoek van kind tot volwassene er één met pieken en dalen. Maar 28% van de 3-jarigen is al bij de tandarts geweest en amper 29% van de kinderen tussen 5 en 7 jaar gaat regelmatig. Van de 12- tot 14-jarigen gaat er een grotere groep naar de tandarts: zo’n 65%.

Terugbetaling tandprothese vanaf 50 jaar

Vanaf 50 jaar geniet je een wettelijke terugbetaling voor een tandprothese. Deze wettelijke terugbetaling geldt echter enkel voor uitneembare tandprothesen. Het bedrag van de terugbetaling hangt daarnaast af van verschillende factoren. Lees hieronder welke voorwaarden van toepassing zijn.